Війна України. Підсумуємо основні події на вечір 8 вересня

88
ЗСУ

З моменту повномасштабного вторгнення російської армії в Україну пішов 197-й день. За даними Генерального штабу ЗСУ, за цей час втрати окупантів досягли 51 250 осіб убитими, при цьому за останню добу ця цифра збільшилася на 640 – рекорд за весь час війни.

Водночас за минулу добу росіяни завдали понад 10 ракетних та 22 авіаційних ударів по території України. Зокрема, постраждали околиці населених пунктів Харків, Циркуни, Великі Парафії, Слов’янськ, Сіверськ, Краматорськ, Івано-Даріївка, Зайцеве, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Богоявленка, Костянтинівка, Уремівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Дорожнянка, Труд , Тернові Поди, Лозове, Ольговське, Білогірка, Костромка, Червоний Яр, Сухий Ставок, Безіменне, Андріївка та Біла Криниця.

При цьому зазначається, що повітряні сили України знищили два літаки Су-25, два вертольоти – Ка-52 та Мі-24, а також п’ять безпілотників.

Удари зі ствольної артилерії росіян спостерігалися на більшій частині напрямків – від Чернігівської до Миколаївської області, єдиними спокійними напрямками в цьому плані, як і раніше, були Волинське та Поліське, що межують з територією Білорусі.

ракети

Водночас Міністерство оборони Білорусі повідомляє, що 8 вересня розпочалися чергові навчання, які триватимуть до 14 вересня. Вони проходитимуть на полігоні «Брестський» та ділянках місцевості у Мінській та Вітебській області. Особливістю навчань є те, що вперше відпрацьовується питання звільнення тимчасово окупованих територій, проведення контрнаступу та вихід на державний кордон.

Наземні операції протягом останньої доби противник проводив на околицях населених пунктів Костянтинівка, Дубрівне, Григорівка, Зайцеве, Майорс, Миколаївка Друга, Первомайське та Кам’янка, але ЗСУ відбили ці атаки.

Водночас колишній міністр оборони так званої ДНР Ігор Гіркін стверджує, що ПВК «Вагнер» вдалося захопити населений пункт Кодема Донецької області. Українська сторона поки що не коментує цю інформацію.

Читайте також:  Наступні півроку вирішать долю України

У свою чергу українська авіація завдала понад 30 ударів по живій силі, опорним пунктам та техніці супротивника.

Артилерія та ракетні війська ЗСУ продовжили протибатарейну боротьбу по всій лінії зіткнення. Зазначається, що в результаті вони знищили один командний пункт, склад паливно-мастильних матеріалів, а також велику кількість живої сили, озброєння та техніки супротивника.

Також ЗСУ продовжили свій контрнаступ у Харківській області. Американський Інститут вивчення війни (ISW) констатує, що українська армія просунулась углиб на 20 км та відвоювала 400 км2 територій. За даними ISW, російська сторона вважає, що зараз ЗСУ прагнуть перерізати шляхи забезпечення угруповання російських військ та ізолювати його.

Проросійський телеграм-канал «Рибар» стверджує, що ЗСУ намагаються прорватися далі у бік лінії населених пунктів Савинці – Вишневе, щоб поєднати два свої угруповання військ.

Ігор Гіркін заявляє, що ближче до вечора 8 вересня бої ведуться біля населених пунктів Веселе та Кунні, також ЗСУ намагаються звільнити чи оточити Шевченкове. Крім цього, Гіркін повідомляє, що українські військові ліквідували російський плацдарм навпроти Балаклії, зайнявши населені пункти Нова Гусарівка та Байрак.

При цьому українська армія також не припиняє наступальної операції і в Херсонській області. За даними британської розвідки, ЗСУ знищили понтонний міст у Даріївці, який є одним із головних шляхів сполучення між північним та південним секторами російської військової присутності вздовж Дніпра. Наголошується, що систематичні удари ЗСУ по переправах продовжують чинити тиск на російське угруповання – це уповільнює здатність росіян розгортати операційні резерви та поповнювати запаси матеріальних засобів.

ЗСУ

Водночас, Гіркін стверджує, що в районі плацдарму на річці Інгулець українці продовжують поступово відтісняти російські підрозділи. Спроби вибити українських військових із плацдарму були невдалими.

Читайте також:  Українська «Мотор Січ» постачала армію РФ - СБУ

Тим часом Україна попросила у Росії відкрити гуманітарний коридор для мешканців окупованих територій навколо Запорізької атомної станції. Про це заявила віце-прем’єр, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Проте відповіді від Москви Україна не отримала.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що президент Джо Байден схвалив постачання нової партії озброєння Україні на 675 млн. доларів. Новий пакет допомоги передбачає передачу Україні 105-міліметрових гаубиць, артилерійських снарядів, великої кількості реактивних снарядів для HIMARS, протирадіолокаційних ракет, автомобілів Humvee, броньованих машин швидкої допомоги, протитанкових систем та ін.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я