Китай поважає суверенітет колишніх радянських республік

26

Китайський посол у Франції поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік. Це викликало переполох, особливо у країнах Балтії. Пекін намагається прояснити ситуацію.

 

Китай поважає суверенітет колишніх радянських республік

Після бурхливого обговорення суперечливих заяв свого посла у Франції китайський уряд підтвердив, що він продовжує визнавати суверенітет колишніх радянських республік. Виступаючи перед пресою у Пекіні у понеділок, прес-секретар Міністерства закордонних справ Мао Нін побічно дистанціювалася від заяви посла Лу Шайє щодо сумніву у суверенітеті. “Китай поважає статус колишніх радянських республік і суверенних країн після розпаду Радянського Союзу”, – підтвердила Мао Нін. Китай був однією з перших країн, які з ними встановили дипломатичні відносини».

Позиція Китаю «ясна та послідовна». Відповідаючи на запитання, Мао Нін повторила, що Китай вважає Україну за суверенну державу. Прес-секретар поклав відповідальність за розбіжності, що виникли не на посла, а на «деякі ЗМІ», які спотворили позицію Китаю щодо України і внесли розбрат у відносини з відповідними країнами.

Що викликало переполох у країнах Балтії

Відповідаючи на запитання, чи належить Крим Україні дипломат сказав в інтерв’ю французькому телебаченню, що все залежить від того, як розглядати це питання. На репліку ведучого про те, що чорноморський півострів, окупований Росією з 2014 року, є частиною України з міжнародного права, Лу Шайє відповів: «У міжнародному праві навіть ці країни колишнього Радянського Союзу не мають ефективного статусу, тому що немає міжнародної угоди, яка їх конкретизує. статус як суверенної країни».

Ці зауваження зустріли з обуренням у Європі, особливо у країнах Балтії. Повірений у справах посольства Китаю в Ризі був викликаний у понеділок через «абсолютно неприйнятні» висловлювання, оголосив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич. Цей крок був узгоджений з Литвою та Естонією, які також вимагали роз’яснень та відкликання. Жозеп Боррель, представник ЄС із закордонних справ, також різко критикував ці висловлювання.

Читайте також:  G7 посилює тиск на Китай

Під час Другої світової війни Естонія, Латвія та Литва були почергово окуповані Радянським Союзом та Німеччиною. Після закінчення війни три невеликі країни Балтійського моря на північному сході Європи на десятиліття стали радянськими республіками. Тільки 1991 року вони відновили свою незалежність, а з 2004 року входять до складу ЄС та НАТО.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я