Війна проти України: така ситуація

18

На фронті ситуація для Києва залишається складною. Тим більше, що президент Зеленський сподівається, що танки із Заходу будуть готові швидко до розгортання. Останні події.

 

Війна проти України: така ситуація

Президент України Володимир Зеленський привітав початок навчання українських екіпажів на британському основному бойовому танку Challenger 2.

“Це хороша машина і буде серйозним посиленням на полі бою”, – сказав Зеленський у своєму відеозверненні у суботу ввечері. Він подякував Великій Британії за військову допомогу. Він охарактеризував ситуацію на фронті як складну, але висловив упевненість у перемозі.

«Ворог продовжує перекидати нові сили, щоб прорвати нашу оборону. Зараз дуже важко у Бахмуті, в Ухледарі та у напрямку Лаймана», – сказав Зеленський. Проте він висловив упевненість у тому, що «стійкість» українців зрештою переможе і завадить планам Росії щодо завоювання.

Лондон: Навчання українців на танках Challenger 2

Раніше прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у телефонній розмові із Зеленським у суботу заявив, що українські екіпажі вже проходять навчання на британських основних бойових танках Challenger 2. Навчання розпочалося цього тижня, сказав він. Міністерство оборони у Лондоні опублікувало фотографії тренування на військовому полігоні.

Зеленський підтвердив початок тренування через сервіс коротких повідомлень Telegram і сказав, що подякував Сунаку у розмові. «Ми також говорили про розширення можливостей української армії та про різну допомогу Україні в короткостроковій та довгостроковій перспективі», – написав 45-річний автор.

Переговори про постачання танків для України – перші зобов’язання

Після ухвалення рішення про постачання бойових танків Leopard уряд Німеччини все ще чекає на конкретну участь від країн-партнерів. У той час як за старішою моделлю Leopard 2A4 вже є оголошення, ситуація з пропозицією щодо більш нового типу 2A6 спочатку була тонкою, повідомили в суботу в урядових колах. Глава уряду Португалії Антоніу Кошта твердо пообіцяв постачання, але точну кількість залишив відкритим. Наразі його країна перебуває в контакті з Німеччиною щодо капітального ремонту танків Leopard, повідомило португальське державне інформаційне агентство Lusa.

Читайте також:  Пісторіус: "танкова коаліція" відверто буксує

Канада, тим часом, вже розпочала навантаження та відправлення танків Leopard 2 для України, повідомила міністр оборони Аніта Ананд у Твіттері у суботу. Оттава пообіцяла Києву чотири бойові танки цього типу.

Шольц: Спільні дії запобігають ескалації напруженості

Щодо постачання бойових танків в Україну, канцлер Німеччини Олаф Шольц (СДПН) спростував побоювання, що Німеччина може бути втягнута у війну. Він сказав газеті “Bild am Sonntag”: “Ми ретельно зважували кожну поставку зброї, тісно координували її з нашими союзниками, насамперед з Америкою. Цей спільний підхід запобігає ескалації війни». У телефонних розмовах він «дуже зрозуміло» дав зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що Росія несе виняткову відповідальність за війну. Путін не загрожував ні йому – Шольцю – ні Німеччині.

Москва повідомляє про видворення київських військових у Харківській області

Ситуація на фронті залишається складною для України. За власною інформацією, російські військові вигнали українські сили із села Дворище у Харківській області на північному сході України. “У напрямку Куп’янська атаками підрозділів групи армій “Захід” противник був відтіснений від західної околиці населеного пункту Дворитшні Харківської області”, – заявив у суботу в Москві офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков. Інформація не може бути перевірена незалежно. Під час осіннього настання українські збройні сили майже повністю відвоювали Харківську область.

Дворицхне лежить на східному боці річки Оскіл. Спочатку російські війська намагалися збудувати нові оборонні рубежі за річкою після відходу з району Іджума. Проте українські військові змогли швидко переправитися річкою і спочатку продовжити просування на схід. Проте український наступ на Луганську область було зупинено – зокрема через поспішне розгортання російських мобілізованих сил у регіоні. Наразі обидві сторони борються за ініціативу на передовій.

Читайте також:  Сильні вибухи - авіаудари по Києву

Росія та Україна завершили новий обмін ув’язненими

Росія та Україна завершили найбільший з початку року обмін ув’язненими за кількістю, повідомляє Москва. «Під час непростого переговорного процесу 63 російських військовослужбовців було вивезено з території, контрольованої київським режимом», – повідомило російське міністерство оборони на своєму каналі в Telegram у суботу. Пізніше Україна підтвердила факт обміну та повернення 116 полонених.

Увечері Зеленський підтвердив факт обміну. З початку війни з російського полону було повернуто 1762 українці, пояснив він. Мета – звільнити всіх українців, сказав він.

Що буде важливо у неділю

На полі бою дії продовжуються здебільшого на сході України. Особливо запеклі бої точаться навколо міста Бахмут. В економічному плані Захід відкриває новий фронт проти Росії: з неділі набувають чинності нові нафтові санкції. Після цього Європейський Союз припинить купувати російські нафтопродукти. Крім того, з цієї дати діятиме обмеження цін на нафтопродукти, такі як дизельне пальне або пальне. Це покликане скоротити доходи Кремля для подальших військових дій.

Читайте також:

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я