Верховний суд проти призначення міністра

11

Новий уряд Ізраїлю перебуває при владі менше місяця і вже зазнав першої невдачі. Верховний суд кваліфікує призначення міністра як “недоречне”.

 

Ізраїль: Верховний суд проти призначення міністра

Верховний суд Ізраїлю ухвалив рішення проти призначення одного з членів нового уряду. Лідер суворо релігійної партії ШАС Ар’є Дері не може зберегти свою посаду міністра внутрішніх справ та охорони здоров’я, ухвалили судді. Судді кваліфікували це призначення як недоречне.

Активісти щодо захисту цивільних прав раніше подали скаргу через кримінальне минуле Дері. Це рішення вважається серйозним ударом по новому уряду переобраного прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Поки незрозуміло, чи підкориться глава уряду вироку і звільнить Дері, чи він чинитиме опір і тим самим ще більше загострить суперечку із судовою системою.

Міністр був засуджений кілька разів

Дері кілька разів був засуджений, востаннє 2021 року за ухилення від сплати податків. Для того щоб бути призначеним міністром внутрішніх справ і охорони здоров’я в новому правому релігійному уряді Біньяміна Нетаньяху, в закон були внесені спеціальні поправки. Пізніше він мав стати міністром фінансів відповідно до угоди про ротацію.

Партія Дері «ШАС» звинуватила суд у ухваленні «політичного рішення», яке підірвало волю виборців. Лідери коаліційних партій заявили у спільній заяві, що рішення суду є «несправедливим». Виняткові навички та величезний досвід Дері «як ніколи необхідні державі Ізраїль у ці складні дні», – додали вони. Дері вважається близьким союзником Нетаньяху.

Мерав Міхаелі із Соціал-демократичної партії праці закликала Нетаньяху і Дері ухвалити рішення, сказавши: «Будь-яке інше рішення – це заколот ізраїльського уряду, який дозволяє будь-кому порушувати закон і не поважати рішення судів».

Чи неминуча ослаблення Верховного суду?

Існує побоювання, що новий міністр юстиції Ярів Левін може ще більше прискорити реалізацію своїх планів щодо послаблення Верховного суду в результаті рішення суду. В останні тижні десятки тисяч людей в Ізраїлі вийшли на вулиці проти цього. У суботу в Тель-Авіві заплановано ще одну велику демонстрацію.

Читайте також:  Вулканічна небезпека в Ісландії

Згідно з планами, більшість у парламенті повинна мати можливість ухвалити закон, навіть якщо Верховний суд визнає його таким, що суперечить Основному закону. Левін також хоче змінити склад органу, який призначає суддів. Наприклад, він звинувачує Верховний суд у надмірному втручанні у політичні рішення. Тепер він заявив, що “зробить все необхідне, щоб виправити помилку проти Дері”.

У 2000 році Дері був засуджений до трьох років тюремного ув’язнення за хабарництво, корупцію та розтрату, у тому числі в період його роботи на посаді міністра внутрішніх справ. У 2013 році він повернувся до політики. У 2021 році йому довелося піти у відставку з посади члена парламенту через нові податкові правопорушення, і в рамках мирової угоди йому було призначено випробувальний термін. Він запевнив суд, що хоче піти із політики.

Новий уряд має 64 зі 120 місць у парламенті. Половина з них належить до правлячої партії Нетаньяху «Лікуд», інша половина – до вкрай правого Релігійно-сіоністського альянсу та двох суто релігійних партій. Табір Нетаньяху отримав явну більшість на парламентських виборах 1 листопада. Це були п’яті вибори за три з половиною роки.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я