Українські військові медики у опікових лікарнях у Берліні

150

Опіки були частиною повсякденного життя лікарів в Україні ще з війни. Двоє з них зараз навчаються в Берліні доглядати за тяжко пораненими. Вдома на них чекають великі випробування.

 

Операційну в Unfallkrankenhaus Berlin (UKB) сьогодні вранці переповнено. Між усіма німецькими лікарями стоїть Олександр Язковина – український хірург. І його колега Юлія Гук. Вони – українські військові медики, які приїхали до Берліна на стажування.

Українські військові медики – 40 осіб у восьми німецьких клініках

Хук та Язковина — двоє із 40 лікарів, які працюють у восьми клініках Німеччини. Проект ініціював федеральний міністр охорони здоров’я Карл Лаутербах (СДПН) під час літнього візиту в Україну. Клініки так званих торгових асоціацій, такі як UKB, мають високий рівень знань щодо лікування опіків. “Вони лікують більше половини пацієнтів з важкими опіками в Німеччині”, – говорить Бернд Хартманн, головний лікар центру важких опіків UKB. «Особливо в опіковій медицині ви повинні вивчити безліч основних технік та випробувати їх. І це відбувається тут і зараз».

Вдома на українських медиків чекає непроста ситуація. «У лікарнях багато поранених, електроживлення порушено. На перший план вийшла невідкладна допомога», каже Язковина. Вони також лікують поранених на війні українців у Берліні.

Українські військові медики освоюють передові технології

“Ми всі дуже раді, що вона тут і що ми можемо поділитися своїми знаннями”, – каже старший лікар Дженні Дорнбергер. Але матеріали дуже дорогі. «На жаль, не можна припустити, що таке лікування чи постачання компресійної білизни зараз доступне в Україні повсюдно». Але у випадках, коли матеріал доступний, це дуже допомагає пацієнтам.

Українські військові медики завжди працюють з тим, що є в наявності

“Військова ситуація – це завжди жахлива ситуація”, – говорить Хартманн. Звичайні структури постачання часто не працюють. Тому ви повинні навчатися, щоб проводити найкращу можливу терапію для пацієнтів у цих обмежених умовах.

Читайте також:  Німеччина поставила Україні ППО Patriot

Клініка підтримує лікарів і після їхнього повернення. За словами Хартманна, можна надсилати фотографії та питання, і отримувати поради. «Мета полягає в тому, щоб ми не лише навчали протягом цих 14 днів, але й були доступні колегам за допомогою телемедицини». Програму буде розширено, щоб ще більше лікарів могли скористатися досвідом Німеччини.

Навіть у Німеччині Гук і Язковина не можуть позбутися думок про війну.  «Ми сподіваємось на світ для всього світу.  Війна завжди шкідлива для людини».  Getmilitaryphotos/shutterstock.com

Навіть у Німеччині Гук і Язковина не можуть позбутися думок про війну. «Ми сподіваємось на світ для всього світу. Війна завжди шкідлива для людини». Хук каже, що вона була спортивним лікарем, але передумала. «Здебільшого через війну, — каже вона. «Наразі інші проблеми. Йдеться про збереження життя і здоров’я багатьох наших людей».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я