Трамп вилетів у Нью-Йорк для надання свідчень у суді

36

У вівторок екс-президент Дональд Трамп має постати перед суддею у Нью-Йорку. Це перший випадок, коли колишньому президентові висунуто звинувачення. Нью-Йорк готується до протестів

 

Трамп вилетів у Нью-Йорк для надання свідчень у суді

Колишній президент США Дональд Трамп вилетів у Нью-Йорк для надання свідчень у суді. Приватний літак Трампа вилетів у понеділок вдень (за місцевим часом) з аеропорту до Палм-Біча в американському штаті Флорида, як видно на телевізійних кадрах.

Раніше Трамп уже заявляв про свій намір приїхати до цього міста на Східному узбережжі США для участі у судовому засіданні. За даними ЗМІ, у другій половині дня (за місцевим часом) Трамп мав прибути до нью-йоркського аеропорту Ла Гуардія. Поліція Нью-Йорка підготувалася до приїзду Трампа з підвищеними безпековими заходами і застерегла протестувальників від насильства.

Трамп – перший екс-президент в історії Сполучених Штатів, проти якого висунуто кримінальні звинувачення. У четвер окружна прокуратура Манхеттена оголосила про обвинувальний висновок проти республіканця.

Близько 30 звинувачень проти Трампа

За повідомленнями ЗМІ, звинувачення в Манхеттені, на яке має з’явитися Трамп, призначено на вівторок. Проти 76-річного президента висунуть близько 30 звинувачень. Передісторія: незадовго до свого обрання президентом у 2016 році Трамп заплатив гроші порноакторці Стормі Деніелс. Вона стверджувала, що вона мала з ним секс. Трамп заперечує наявність любовного зв’язку, але з факт виплати грошей. Ця виплата може суперечити правилам фінансування виборчої кампанії.

Трамп живе у розкішному маєтку Мар-а-Лаго у Флориді. На телевізійних кадрах видно, як колона чорних автомобілів везе Трампа до аеропорту Палм-Біч. На узбіччі дороги прихильники Трампа вітали його, деякі з них розмахували прапорами США або Трампа. Через деякий час Трамп сів у свій приватний літак і вилетів до Нью-Йорка.

Читайте також:  У Японії заборонять великі церковні пожертвування

Попередження про насильство в Нью-Йорку

Нью-Йорк тим часом готувався до можливих протестів. «Я хочу нагадати всім, що насильство та руйнація не є частиною законного, правомірного вираження поглядів», – попередив комісар поліції Нью-Йорка Кічант Сьюелл. Мер Ерік Адамс заявив, що Нью-Йорк не є «ігровим майданчиком для недоречного гніву». Вандалізм або насильство не будуть допущені за жодних обставин. Вже оголошено перші акції протесту, наприклад, акції радикальної республіканки та прихильниці Трампа Марджорі Тейлор Грін. Сам Трамп також закликав своїх прихильників до протестів ще до оголошення обвинувального ув’язнення.

У вихідні адвокат Трампа Джо Такопіна вкотре відкинув звинувачення. “Це було особисте питання, а не питання кампанії”, – сказав Такопіна в інтерв’ю CNN у неділю. Він також сказав, що немає жодних доказів передбачуваної фальсифікації ділової документації. Обвинувальний висновок все ще перебуває під грифом «таємно» – точні звинувачення та деталі поки що неясні і стануть відомі лише після висунення звинувачення.

На судовому засіданні у Нью-Йорку Трампа, швидше за все, ненадовго затримають, щоб зняти відбитки пальців та зробити поліцейські фотографії. Часто в таких ситуаціях на обвинувачених надягають наручники, але чи це буде зроблено у випадку з Трампом, дуже сумнівно.

Екс-президент США використовує обвинувальний висновок, щоб укотре уявити себе жертвою політично контрольованої системи правосуддя та мобілізувати своїх прихильників, від голосів яких він залежатиме у своїй боротьбі за президентські вибори 2024 року. З суто юридичної точки зору, Трамп теоретично може брати участь у виборах 2024 року навіть як засуджений злочинець, як зазначають експерти в галузі права.

Республіканці підтримують Трампа

До початку слухань з імпічменту видатні представники Республіканської партії підтримали Трампа. Голова Палати представників від республіканців Кевін Маккарті написав у Твіттері, що прокурор Брег «використовував нашу священну правову систему проти президента Дональда Трампа». Маккарті вважається союзником Трампа. Колишній заступник Трампа, екс-віце-президент Майк Пенс також назвав обвинувальний висновок «скандалом». Пенс сказав CNN: «Це ще більше розділить країну».

Читайте також:  Проти закриття салонів краси протестують жінки Кабула

Проте один із однопартійців відкрито виступив проти Трампа: екс-губернатор штату Арканзас республіканець Аса Хатчінсон в інтерв’ю каналу ABC у неділю закликав Трампа вийти з гонки через обвинувальний висновок. Водночас Хатчінсон оголосив про свою власну президентську кандидатуру.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я