Суєта навколо дефолту в США триває

17
Суєта навколо дефолту в США триває: Між Білим домом та республіканцями, як і раніше, немає згоди у борговій суперечці у США. «Я вважаю, що ми мали продуктивну зустріч. Ми ще не досягли угоди», – заявив учора лідер республіканців у Палаті представників Конгресу США Кевін Маккарті після зустрічі на найвищому рівні у Білому домі з президентом США Джо Байденом.

Але він сказав, що, на його думку, розмова була позитивною, особливо в тих сферах, де він розходився в думках з Байденом. Байден також сказав, що він мав «продуктивну зустріч» з Маккарті про необхідність «запобігти катастрофі для нашої економіки».

Запобігання катастрофічному сценарію

За прогнозами Міністерства фінансів, дефолт уряду США насувається з початку червня. Якщо це справді відбудеться, то, на думку експертів, це призведе до світової економіки в серйозні потрясіння внаслідок глобальної фінансової кризи. Обидві сторони неодноразово наголошували на тому, що вони хочуть уникнути цього катастрофічного сценарію.

В уряду Байдена закінчуються гроші, тому що в США саме парламент вирішує, скільки уряд може зайняти. Переговори до останньої хвилини про підвищення стелі боргу – не рідкість, але цього разу вони відбуваються особливо гостро. Республіканці в Конгресі хочуть чинити тиск на Байдена, щоб натомість досягти, наприклад, скорочення витрат у соціальному секторі.

Ситуація особливо напружена, тому що республіканці у Палаті представників мають лише дуже вузьку більшість. До фракції також входять особливо радикальні конгресмени, які не виявляють жодного інтересу до реалістичного компромісу. Маккарті, однак, хоче згуртувати частину радикалів за можливу угоду з демократами, щоб мати більшість під час голосування. В іншому випадку йому доведеться розраховувати на підтримку демократів, що послабить його позиції як переговорника.

Читайте також:  В Австралії активісти атакували картину Енді Воргола

Дострокове повернення з Азії

Криза, що насувається, нещодавно вплинула і на плани поїздок Байдена: Після саміту G7 в Японії він відразу ж повернувся до Вашингтона в неділю замість того, щоб відвідати Папуа-Нову Гвінею і Австралію. Тим часом під час саміту G7 у Хіросімі 80-річний президент регулярно отримував інформацію про перебіг переговорів. Під час свого повернення Байден також розмовляв із Маккарті телефоном.

Маккарті оцінив розмову як «продуктивну» і закликав до якнайшвидшого досягнення угоди до зустрічі в понеділок. «Я думаю, ми можемо досягти угоди сьогодні ввечері. Ми можемо дійти згоди завтра, але вам все одно доведеться щось зробити цього тижня, щоб прийняти її (у Палаті представників) і передати до Сенату», – сказав представник республіканців на переговорах. Він додав, що вони провели «дуже добрі обговорення», але поки що ні про що не домовилися.

Республіканці: не підвищуйте податки для високооплачуваних працівників

Байден також назвав телефонну розмову «хорошою». У кулуарах саміту G7 він звинуватив республіканців у тому, що вони займають крайні позиції та не хочуть йти на компроміс. Зі свого боку, Байден наголосив на перспективі скорочення державних витрат. Однак, за його словами, необхідно також говорити про державні доходи, зокрема підвищення податків для високооплачуваних громадян. Республіканці не готові вдатися до цього.

У понеділок міністр фінансів США Джанет Йєллен у листі Маккарті та іншим лідерам Конгресу підтвердила, що дефолт найбільшої економіки світу загрожує з 1 червня. США більше не зможуть оплачувати більшість своїх рахунків. Внаслідок цього мільйони людей можуть втратити роботу. У 2011 році республіканська більшість у Конгресі відклала підвищення стелі боргу. Тоді кредитний рейтинг США був знижений єдиний раз в історії.

Читайте також:  Голова парламенту ЄС заперечує помилки

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я