Суперечка про стелі боргу продовжується

45

Навіть після зустрічі з високопоставленими республіканцями та демократами у Білому домі не видно прориву у суперечці про стелю боргу США. “Ми згодні продовжити наші обговорення і зустрітися знову в п’ятницю”, – сказав учора ввечері (за місцевим часом) президент Джо Байден після обміну думками з лідерами обох партій. Дефолт США – це не варіант, сказав демократ. Якщо стеля боргу не буде піднята найближчим часом, може статися безпрецедентний дефолт уряду США, що може призвести до світової економіки в кризу.

Республіканці вимагають значної економії

У США парламент встановлює стелю боргу через нерегулярні проміжки часу та визначає, скільки грошей уряд може зайняти. Наразі стеля боргу становить близько 31,4 трильйона доларів США (близько 28,6 трильйона євро). Тим часом ця стеля боргу досягнута, і Казначейство США змушене використовувати резерви капіталу – тому що США тепер не можуть брати нові борги для оплати своїх рахунків.

Щоб підняти стелю боргу, Байдену та його демократам потрібні республіканці у Конгресі. Проте республіканці виступають проти підвищення стелі без значних скорочень певних державних видатків.

Намагаючись знайти вирішення спору, Байден у вівторок прийняв, зокрема, лідера республіканців у Палаті представників Конгресу США Кевіна Маккарті. «Всі на цій зустрічі повторили ті позиції, які вони мали. Я не побачив жодного нового руху», – сказав Маккарті про зустріч після її закінчення. Його колега по партії Мітч Макконнелл, лідер сенатської меншини, не преминув висловити заспокійливі слова: “Сполучені Штати не збираються оголошувати дефолт, ніколи не оголошували і не оголосять”. Він також взяв участь в обміні думками із Байденом. Очікування від зустрічі наперед були невисокими.

Йдеться про робочі місця – і глобальну економіку

Міністр фінансів США Джанет Йєллен попереджає про можливий дефолт уряду вже 1 червня. Дефолт найбільшої економіки світу може спровокувати світову фінансову кризу та серйозний економічний спад. США більше не зможуть оплачувати більшість своїх рахунків – у результаті мільйони людей можуть втратити роботу. У 2011 році, коли новообрана республіканська більшість у Конгресі відклала підвищення стелі боргу, кредитний рейтинг США був знижений єдиний раз в історії.

Читайте також:  Трампа допитає прокуратура під присягою

Байден висловив готовність обговорити питання економії і з республіканцями – “але не під загрозою дефолту”. Демократ також не виключив скасування майбутніх закордонних поїздок, якщо не буде знайдено вирішення спору. Наступного тижня Байден планує вирушити до Японії на саміт G7. Після цього він відвідає тихоокеанську острівну державу Папу-Нову Гвінею та Австралію.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я