Співпраці ХДС з AfD не буде

19

За результатами опитування AfD зрівнялася із соціал-демократами. ХДС/ХСС виправдовує це слабкістю світлофорного уряду – і водночас дистанціюється від партії правого флангу.

Мерц: співпраці ХДС з AfD не буде

Лідер ХДС Фрідріх Мерц вкотре однозначно відкинув співпрацю з AfD. Співробітництва ХДС з AfD не буде: «Поки я лідер ХДС, жодної співпраці з цією партією не буде», – заявив Мерц учора ввечері в програмі «Heute journal» на каналі ZDF у зв’язку з відносно високим рейтингом AfD останнім часом.

Мерц сказав про AfD: «Ця ксенофобська партія. Ця антисемітська партія. Ми не маємо нічого спільного з цими людьми, і жодної співпраці тут не буде – під столом, над столом, на столі».

Підозрюваний правий екстреміст

В опитуванні ARD «Deutschlandtrend» AfD останнім часом зрівнялася із СДПН з 18%. В опитуванні Insa для газети “Bild am Sonntag” партія, яка класифікується Управлінням із захисту конституції як підозрювана у правому екстремізмі, становить 19%, на одному рівні із СДПН. В опитуванні Insa Союз займає 27%.

Мерц підтвердив, що причиною сили AfD є головним чином слабкість світлофорного уряду канцлера Олафа Шольца. «Якби ми мали уряд, який добре працював з погляду майстерності та політики, AfD не була б на рівні 18 %». Мерц особливо наголосив на «зелених» в уряді. «Люди у Німеччині просто втомилися від такого патерналізму. І зараз вони це висловлюють».

«Ми не використовуємо мову AfD»

Мерц відкинув звинувачення у тому, що Союз використовує мову AfD, критикуючи уряд. “Ми не використовуємо мову AfD”. Він сказав, що не готовий погодитися з тим, що ХДС/ХСС відразу ставиться в один ряд з AfD щоразу, коли критикує уряд. Іноді у лавах ХДС/ХСС трапляються перебільшення. Але ХДС/ХСС чітко та однозначно висловлюється з цього питання, залишається відкритим для дискусій наступного дня і готовий іти на компроміси з урядом.

Читайте також:  Військова інтеграція з Нідерландами продовжується

У дебатах про міграцію Мерц підтримав пропозицію прем’єр-міністра Саксонії Міхаеля Кречмера (ХДС) щодо створення комісії з представників федерального уряду, урядів штатів та місцевих органів влади для вироблення нової політики надання притулку. За словами Мерця, він з радістю прийняв цю пропозицію. Але якщо «зелені», наприклад, постійно і проникливо заявляють, що у нас взагалі немає проблеми, не хочуть навіть говорити про скорочення імміграції у федеральному уряді, не кажучи вже про прийняття рішень, то проблема стає більшою, а зі збільшенням проблеми зростає популярність AfD».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я