Спекуляції щодо візиту Зеленського до Німеччини у травні

23

Президент України Зеленський буде удостоєний Міжнародної премії Карла Великого міста Ахена у середині травня. Чи приїде він особисто? Згідно з повідомленням, вже вирішено, хто вимовлятиме слова подяки.

 

Спекуляції щодо візиту Зеленського до Німеччини у травні

Вашингтон, Лондон, Париж, Брюссель, Варшава: Президент України Володимир Зеленський вже відвідав деяких зі своїх найважливіших союзників після нападу Росії на його країну. У травні він може приїхати і до Німеччини – на вручення йому та українському народу премії Карла Великого у Коронаційному залі ратуші Аахена 14 травня.

Організатори готуються до такого сценарію, про що місто Аахен оголосило незадовго до Великодня. Однак особиста участь «сильно залежатиме від військової ситуації на той час і відповідних концепцій безпеки». Якщо Зеленський не зможе бути особисто, він буде підключений по відеозв’язку. Планується такий варіант.

Канцлер Шольц, очевидно, виступить із хвалебною промовою

Президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн вже офіційно оголошена як доповідач. Газета “Bild am Sonntag” повідомляє, що канцлер Олаф Шольц (СДПН) також приїде в Ахен і скаже хвалебну промову. Є також припущення, що прем’єр-міністр Матеуш Моравецький чи президент Анджей Дуда з Польщі та президент Еммануель Макрон із Франції також можуть приїхати.

Для того, щоб міжнародні гості змогли бути присутніми на церемонії, дату її проведення вже перенесено. Вона відбудеться не в День Вознесіння (18 травня), як завжди, а на чотири дні раніше. Це зроблено, щоб уникнути “накладок з відповідним заходом наступного дня”, оголосив місто Аахен. Йдеться про саміт G7 у Хіросімі, Японія, який розпочнеться 19 травня – наступного дня після Дня Вознесіння. Для того, щоб прибути вчасно, жителі Європи мають вилетіти напередодні. У саміті візьмуть участь, зокрема, фон дер Ляйєн, Шольц та Макрон.

Читайте також:  Ердоган поставив під сумнів членство Швеції до НАТО

Досі Зеленський відвідував Лондон, Париж, Брюссель та Варшаву.

Упродовж перших десяти місяців після вторгнення Зеленський взагалі не виїжджав за кордон. Лише незадовго до Різдва він полетів до Вашингтона, щоб зустрітися із президентом США Джо Байденом. США, безперечно, є найважливішим постачальником зброї для України. Потім були візити до Лондона, Парижа, Брюсселя і зовсім недавно до Варшави.

Шольц відвідав Зеленського у Києві в червні разом із Макроном, тодішнім прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. У лютому Макрон та Шольц разом зустрічалися з президентом України в Парижі. У неділю канцелярія не стала коментувати питання про те, чи поїде Шольц до Ахена на церемонію вручення премії Карла Великого.

Премія Карла Великого міста Аахен вручається з 1950 року діячам, які надали визначні заслуги у справі єдності Європи. Минулого року премії були удостоєні білоруські правозахисники Світлана Тихановська, Вероніка Цепкало та Марія Колесникова.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я