Доданий цукор забезпечує організм калоріями, але має мінімальну поживну цінність. У перспективі це може позначитися на метаболізмі, призвести до зайвої ваги та захворювань.
Більшість людей зловживають солодким, інші намагаються контролювати цю прихильність. Портал ELLE з’ясував, скільки цукру можна вживати без шкоди здоров’ю та фігурі.
Вибирайте правильний цукор
Важливо чітко розуміти відмінність між доданим цукром та натуральним. Найкраще робити вибір на користь саме натуральних солодких продуктів: фруктів, меду, сиропів. Наприклад, фініки навряд чи поступаються по солодощі шоколадним цукеркам, але в них також міститься маса мікроелементів та клітковини. Від білого цукру краще відмовитись зовсім, замініть його сиропом топінамбуру або агави. Продукти з доданим цукром також бажано обмежити.
Дотримуйтесь міри
У середньому людина з’їдає в день кількість цукру, що дорівнює 19 чайним ложкам, це приблизно 300 зайвих калорій, що еквівалентно ситній та збалансованій вечері. На жаль, зловживання цукрозміщувальними продуктами – дуже поширене явище. Почасти через це так важко взяти ситуацію під контроль, адже всі довкола тільки й роблять, що споживають десерти, фруктові йогурти, пластівці, содову та багато іншого.
Скільки цукру можна їсти за день?
Дуже складно однозначно відповісти на питання про допустиму кількість цукру на день. Через особливості кожного організму деякі люди можуть їсти цукор без особливих наслідків, тоді як інші повинні максимально уникати його.
За даними Американської кардіологічної асоціації (AHA), максимальна кількість цукрів, що додаються, які можна з’їсти в день, наступне:
- Чоловіки: 150 калорій на день (37,5 г чи 9 чайних ложок);
- Жінки: 100 калорій на день (25 г чи 6 чайних ложок).
Багато експертів також вважають, що цукор не повинен перевищувати 10% щоденного споживання калорій. Для людини, яка споживає 2000 калорій на день, це буде 50 г цукру, або приблизно 12,5 чайних ложок. Здоровий, активний організм без проблем подолає таку кількість цукру. Але важливо відзначити, що немає жодної необхідності додавати цукор до раціону: чим менше ви споживаєте його, тим краще.
.