Штайнмайєр: Дощові ліси – це також основа нашого життя

31

Повітря липке. Спекотно та волого. Навіть звичайна ходьба викликає напади пітливості. Піднятися на 54 метри сходами в цьому тропічному кліматі? Не схоже хорошу ідею. Франк-Вальтер Штайнмаєр також відчуває це.

Перебуваючи серед тропічного лісу Амазонки, федеральний президент має намір з’ясувати його стан та наслідки для клімату. І немає кращого місця для цього, ніж вежа ATTO, кліматична вежа заввишки 325 метрів, яка наче голка піднімається з дерев у небо.

«Саме тут ми, так би мовити, ловимо пульс світового клімату», – каже Штайнмайєр, перш ніж надіти червону каску, застебнути ремені та почати підйом. Однак він і міністр довкілля Штеффі Лемке (Зелені), що його супроводжує, піднімаються тільки на першу платформу на висоту 54 метри. Це досить напружено.

Німецькі та бразильські дослідники вивчають складні взаємодії між тропічними лісами та атмосферою в обсерваторії Amazon Tall Tower Observatory (ATTO). Метеорологічні, біологічні та хімічні дані, такі як концентрація парникових газів, вимірюються безперервно. Справа в тому, що зміна клімату має такі наслідки, як посухи для тропічних лісів, які, своєю чергою, впливають на клімат, як пояснює співдиректор Сьюзан Трамбор.

«Цей засіб для існування перебуває під загрозою»

«Дерева, які тут ростуть, поглинають мільйони та мільйони вуглекислого газу», – каже Штайнмаєр. За його словами, вони є домом для незліченних рослин та тварин, і ніде немає такого біорізноманіття. Регіон може бути далеко від Німеччини, але він також є «основою нашого життя». «І ця основа життя перебуває у небезпеці.

У цифрах ця небезпека виглядає так: На 45 586 квадратних кілометрів – площа майже така сама, як Нижня Саксонія – скоротився тропічний ліс у період з 2019 по 2022 рік, згідно з розрахунками Національного інституту космічних досліджень (INPE) у Бразилії. Це були чотири роки правління правого президента Жаїра Болсонару, якого у Новий рік змінив Луїс Інасіу Лула да Сілва. Для Болсонаро захист видів та клімату був питанням; при Лулі все має змінитись. На нього покладаються великі надії у Берліні.

Читайте також:  Гіффі вступила на посаду сенатора Берліна з економічних питань

Лула хоче припинити вирубування тропічних лісів

У перші два терміни свого правління, з 2003 до 2011 року, Лула не був «зеленим». Але з моменту свого обрання наприкінці жовтня він подав деякі знаки, позитивно відзначені і в Берліні. На Всесвітній кліматичній конференції у Шарм-ель-Шейху в Єгипті він оголосив, що поставить боротьбу зі зміною клімату та захист Амазонії на перше місце у своїй роботі. “У світі не може бути кліматичної безпеки без захищеної Амазонії”, – сказав він на той час.

Заявлена ​​мета Лули – припинити вирубування тропічних лісів до 2030 року. Червень-жовтень – сезон лісових пожеж у Бразилії. В основному дерева вирубуються, а потім підпалюються для створення нових пасовищ та сільськогосподарських угідь. Незаконний видобуток золота також є проблемою. Призначення Лулою видатного захисника природи Марини Сільви на посаду міністра довкілля також викликало питання.

Амазонські тропічні ліси розташовані біля дев’яти американських країн, найбільша частка посідає Бразилію. За даними природоохоронної організації WWF, найбільший у світі тропічний ліс, що займає площу сім мільйонів квадратних кілометрів, пов’язує дванадцять відсотків прісної води Землі і є домом для десяти відсотків усіх видів тварин у світі.

За підрахунками WWF, близько 20 відсотків первинної площі вже знищено. При 25 відсотках – на думку вчених – може бути досягнуто критичної точки, після якої екосистема вже не зможе відновлюватися.

«Якщо критична точка Амазонки буде досягнута, один із найважливіших регуляторів клімату для нашої земної кулі, для нашої планети, вийде з ладу», – попереджає Лемке. «Це викликає серйозні порушення в кліматичній системі, які ми не можемо точно передбачити, але які вплинуть на всю планету».

Німеччина підтримує Бразилію

Штайнмайєр та Лемке обіцяють Лулі німецьку підтримку його курсу. Матеріальна допомога також. Наприклад, 35 мільйонів євро з Фонду Амазонки, які були заморожені за Болсонаро, тепер будуть звільнені. Крім того, Берлін подвоює кошти на глобальний захист лісів із одного до двох мільярдів євро.

Читайте також:  Мобільні телефони контрабандистів не можуть бути зчитані

«Серед багатьох планів, які ми склали на новий рік, захист клімату та тропічних лісів стоять на першому місці», – каже Штайнмаєр біля підніжжя вежі АТТО. Коли він спускається назад, на його лобі виступає піт, а світло-блакитна сорочка наскрізь промокла.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я