Обпектися об гарячу сковорідку – одна з найпоширеніших травм, яку можна отримати на кухні. Часто це трапляється через поспіх і необережність. Як діяти, якщо це сталося?
На щастя, опік під час приготування їжі, як правило, буває незначний – першого ступеня, коли вплив високої температури піддається тільки зовнішній шар шкіри. Набагато гірші і небезпечніші опіки другого та третього ступеня, що вражають дерму та глибші шари під шкірою. З ними одразу треба вирушати до лікарні, пише Doctor Piter.
Як впоратися з опіком
Лікарі клініки Mayo у США дали шість порад, що треба робити і що не варто, якщо вам не пощастило отримати опік першого ступеня.
-
Помістіть обпечене місце під проточну воду трохи холодніше за кімнатну температуру на 10–15 хвилин або доти, доки біль не вщухне. Або прикладіть до опіку прохолодну чисту вологу тканину.
-
Обпалене місце може опухнути. Якнайшвидше зніміть кільця, одяг, браслети, які одягнені на місці опіку.
-
Не розкривайте пухир, якщо розміром він більше нігтя мізинця. Якщо пухир лопнув, промийте його водою з милом. Нанесіть мазь з антибіотиком і накрийте уражену ділянку пов’язкою або марлею.
-
Тимчасове полегшення може дати нанесення зволожуючого крему, гелю алое вера або інших знеболювальних засобів. У жодному разі не мажте опік олією. Воно створить парниковий ефект, а також може бути заражене бактеріями.
-
Накрийте рану вільною пов’язкою, яка не стискає тканини. Важливо, щоб вона була чистою.
-
Полегшіть біль – прийміть болезаспокійливий засіб.
Коли треба до лікаря, якщо у вас опік
Обов’язково треба звернутися за медичною допомогою, якщо після опіку ви стали почуватися гірше або пухир стає більше. Також йдіть до лікаря, якщо ви побачили гній, почервоніння чи сильний набряк або якщо ви обпалили область навколо очей, носа чи рота.