Росія хоче отримати відповіді про біолабораторії в Україні

17

2 листопада в Раді безпеки ООН пройде голосування про створення спецкомісії з розслідування «військово-біологічної» діяльності США в Україні.

біолабораторія в Україна

Москва звинувачує Вашингтон у тому, що він порушує конвенцію про заборону застосування біологічної зброї. Минулого тижня Росія надіслала членам Ради Безпеки ООН об’ємний документ. У ньому йдеться про біолабораторії в Україні. А також стверджується, що «біологічна активність» у країні йде за підтримки Міністерства оборони США.

Про біолабораторії в Україні Москва заговорила відразу після початку спецоперації

Після вторгнення 24 лютого Москва заявила, що США створили в Україні десятки секретних лабораторій із розробки біологічної зброї. З цією заявою не погодилися українські лідери та офіційні особи у Білому домі та Пентагоні.

Розслідування Associated Press у березні показало, що твердження Росії знайшло підтримку в інтернеті. Воно об’єднало прихильників теорії змови, пов’язаної з COVID-19, прихильників QAnon та деяких шанувальників екс-президента США Дональда Трампа.

Про біолабораторії в Україні Москва дізналася одразу після початку спецоперації.  Фото: Cpl.  Laura Gauna / commons.wikimedia.org

В Україні справді є мережа біолабораторій, ні Київ, ні Вашингтон цього не заперечують. Вони фінансувалися та отримували дослідницьку підтримку від США. Ці лабораторії належать Україні, як частина ініціативи під назвою «Програма зменшення біологічної загрози». Ця програма спрямована на зниження ймовірності спалахів смертельних захворювань.

Росія ініціювала зустріч 197 держав-учасниць Конвенції про біологічну зброю, що відбулася у вересні. Тоді досягти консенсусу не вдалося. Наразі дипломати вважають, що російський проект резолюції не буде ухвалений Радою Безпеки на голосуванні, яке відбудеться 2 листопада.

Для затвердження потрібно щонайменше дев’ять голосів «за» та відсутність вето з боку одного з п’яти постійних членів — США, Великобританії, Франції, Росії та Китаю.

Посол США в ООН назвала претензії Москви «дивними»

Постійний представник РФ в ООН Василь Небензя звинуватив США у проведенні в Україні робіт із смертельними патогенами. За його словами, вони включають холеру, чуму, сибірку та грип. Він сказав, що документи та докази, виявлені російською владою, вказують на їхнє військове застосування.

Читайте також:  Гонконг планує легалізувати криптоторгівлю

Постпред РФ в ООН Василь Небензя звинуватив США у проведенні в Україні робіт із смертельними патогенами.  Фото: Жоро Борисов / facebook.com

Небензя повідомив Раду Безпеки, що російські військові під час перебування в Україні виявили безпілотники, які здатні розпорошувати біоагенти. Крім того, також виявлено документи, які стосувалися досліджень про можливість поширення патогенів через мігруючих птахів.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заперечила, що претензії Москви «виглядають дивно». Такі види патогенів загрожували б і країнам Європи, і самій Україні. Так що їх застосування як біологічна зброя ніколи б не розглядалося. Тому претензії Росії мають дивний вигляд», — заявила посол США.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я