Роботодавці назвали чотири найвідсутніші навички серед молоді

26

Більше половини (63%) представників компаній визнають, що молоді люди, які виходять на ринок праці, не мають достатньо розвинених soft skills або особистих навичок, за даними опитування підприємств, проведеного Tele2 і Norstat.

Найчастіше молодим людям не вистачає вміння вирішувати проблеми та конфлікти (35%), стресостійкості (34%), здатності до самоорганізації та планування часу (34%), а також критичного мислення (33%).

Опитування також показало, що з погляду роботодавців найбільш важливими особистими навичками є комунікативні навички, критичне мислення, уміння працювати в команді, лідерські якості, здатність самоорганізовуватись та приймати рішення. При цьому 89% представників підприємств визнають, що soft skills важливі для всіх посад – неважливо, чи є керівником проекту, директором, інженером або оператором обладнання.

З іншого боку, як свідчать дані опитування молоді, проведеного “Чемпіонатом Zelta Zivtiņa”, у школах soft skills розвиваються недостатньо – так вважають 59% молодих людей віком від 16 до 19 років. На їхню думку, у школі найменше розвиваються такі навички, як стресостійкість, самомотивація, здатність адаптуватися до змін, а також уміння вирішувати проблеми та конфлікти.

Слід зазначити, що і представники підприємств, і молодь вважають, що soft skills слід розвивати насамперед у школах. Так вважають 52% молоді та 72% представників компаній.

“Як показують дані опитування, і молоді люди, і представники бізнесу вважають, що гнучкі навички важливі на ринку праці і що їхнє значення в майбутньому лише зростатиме. Часто виникають необґрунтовані очікування, що цим навичкам молодих людей навчили в школі. Однак ці навички не можна розвинути в школі, це визнають і представники підприємств – адже це не просто отримання нової інформації, а ґрунтовна робота над собою, співпраця з іншими для досягнення цілей, тому для кращого майбутнього молодих людей важливо, щоб у розвитку цих навичок брали участь інші сторони. ми вже 17-й рік поспіль проводимо “Чемпіонат Zelta Zivtiņa”, який спрямований на розвиток soft skills молоді. Ці інтелектуально-спортивні ігри призначені для розвитку ініціативи, здібностей до командної роботи, вирішення ситуацій та лідерських якостей”, – говорить голова правління Tele2 Валдіс Ванцович.

Читайте також:  Сльозяться очі, тече ніс... Як справи з алергією у жителів Латвії

Дані опитування підприємств та школярів були представлені на відкритті 17-го “Чемпіонату Zelta Zivtiņa”, в якому взяли участь прем’єр-міністр Криш’яніс Каріньш, міністр освіти і науки Анда Чакша, радник міністра економіки з питань дигіталізації та інновацій Єва Силіня, близько 100 молодих людей , підприємців та представників сфери освіти.

Zelta Zivtiņas Čempionāts – найбільші в Європі молодіжні інтелектуальні та спортивні ігри, які щороку збирають кілька десятків тисяч школярів. Чемпіонат не тільки є найбільш довгоочікуваною подією для школярів, які ведуть активний спосіб життя, але й місцем, де молоді люди розвивають особисті навички, або так звані soft skills, які стануть важливим чинником майбутніх професійних досягнень.

Опитування підприємств спільно з Norstat було проведено у березні поточного року, у ньому взяли участь 539 підприємств. Опитування молоді було проведено у березні, у ньому брав участь 341 молодий чоловік віком від 16 до 19 років.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я