Ракетні обстріли з Лівану загострили ситуацію в Ізраїлі

35

Ізраїль вперше за кілька років зазнав масованого обстрілу. Армія відповіла контратаками протягом ночі.

 

Ракетні обстріли з Лівану загострили ситуацію в Ізраїлі

Ізраїль оголосив про послідовні дії після інтенсивного обстрілу з боку Лівану. Ракетні обстріли з Лівану загострили ситуацію: «Ми вдаримо по наших ворогах, і вони заплатять ціну за будь-яку агресію», – оголосив прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху вчора ввечері в Єрусалимі. Ізраїльська армія протягом ночі продовжувала завдавати ударів по сектору Газа.

Військові припускають, що відповідальність за ракетні обстріли з сусідньої країни несе ХАМАС, що править там, або воєнізована палестинська організація «Ісламський джихад», яка також діє там.

Ракетні обстріли з Лівану: Про жертви поки не повідомляється

За даними армії, винищувачі розбомбили заводи зброї, що належать ісламістській організації ХАМАС. Спочатку було неясно, чи є постраждалі чи загиблі. За даними палестинських ЗМІ та очевидців, над прибережним анклавом було чути вибухи та видно дим. Міністр оборони Йоав Галант раніше наказав військовим «підготуватися до всіх можливих заходів реагування на останні події».

36 ракет – рекорд після 2006 року

За даними військових, вчора з Лівану ізраїльською територією було випущено не менше 36 ракет – рекорд після 2006 року. Двоє людей на півночі Ізраїлю дістали легкі поранення. Досі жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за напади. Ізраїль, проте, поклав провину палестинських бойовиків.

Нетаньяху заявив, що внутрішні дебати в Ізраїлі не завадять країні вжити заходів проти ворогів країни «скрізь і завжди». Прем’єр-міністр мав на увазі судову реформу, яку просуває правий релігійний уряд, яка вже кілька тижнів розколює ізраїльське суспільство. У Єрусалимі увечері відбулося засідання кабінету безпеки.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог оголосив: «Держава Ізраїль діятиме на всіх рівнях для забезпечення своєї безпеки». Водночас він закликав міжнародну спільноту рішуче засудити напади. На кордоні з Ліваном неодноразово виникала напруженість. Дві сусідні країни офіційно перебувають у стані війни.

Читайте також:  Кім Чен Ин віддає наказ про посилену підготовку до війни

Напруженість у Єрусалимі

Тим часом ізраїльська поліція в Єрусалимі готувалася до третьої п’ятниці мусульманського поста Рамадан. Увечері представник поліції повідомив, що близько 2300 поліцейських перебувають на чергуванні. Згідно із заявою, тисячі мусульман знову очікуються на п’ятничну молитву на Храмовій горі. «Ми продовжуватимемо вживати заходів проти всіх, хто порушує громадський порядок», – заявили в поліції.

Напередодні ввечері на Храмовій горі сталися запеклі сутички між поліцією та палестинцями. На відео, опублікованих у соціальних мережах, видно, як поліція за допомогою кийків та гумових куль «виводить» палестинців із мечеті Аль-Акса. За словами поліції, групи намагалися забарикадуватися усередині мечеті. У поліцейських кидали петарди та каміння. Декілька арабських країн засудили цю акцію.

Храмова гора знаходиться під керуванням мусульман, а за безпеку відповідає Ізраїль. За даними ізраїльської поліції, перебувати там у нічний час взагалі заборонено. Багато палестинських віруючих вважають, що їхнє право сповідувати свою релігію обмежене. Храмова гора з Куполом Скелі та мечеттю Аль-Акса є третім найсвятішим місцем в ісламі. Однак вона також священна для євреїв, оскільки на цьому місці раніше стояли два єврейські храми.

На території навколо мечеті постійно відбуваються жорстокі сутички. Близько двох років тому ситуація переросла в одинадцятиденний конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС. Найближчими днями пройдуть Рамадан, єврейське свято Песах та Великдень. У Старому місті Єрусалиму очікується набагато більше віруючих, ніж зазвичай.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я