Прощення студентських кредитів у США не очікується

21

Ним могли б скористатися понад 40 мільйонів американців.

 

Прощення студентських кредитів у США не очікується

Велика поразка президента США Джо Байдена: Верховний суд США визнав незаконним заплановане ним часткове прощення студентських кредитів. «Уряд США перевищив свої повноваження, ухваливши цей план», – ухвалив суд у п’ятницю своєю правою більшістю. Для цього потрібно було схвалення Конгресу США. Таким чином, Верховний суд виконав одну із головних обіцянок демократів. Нове рішення суду стало останнім ударом по Байдену – минулого суду вже серйозно урізав повноваження його адміністрації.

Протягом кількох місяців план Байдена з прощення мільярдів доларів США за студентськими кредитами було припинено. Нижчі суди блокували його після судових позовів. Президент США оголосив про програму минулого літа, посилаючись на фінансовий тягар пандемії – на той час виплати за студентськими кредитами вже були припинені через неї. Частковим прощенням студентських кредитів скористалися б понад 40 мільйонів американців. За оцінками Незалежного бюджетного управління Конгресу США, це коштувало б приблизно 400 мільярдів доларів США (близько 366 мільярдів євро).

Республіканці вітають рішення суду

Байден посилався на закон 2003 року, який дозволяє уряду призупиняти або змінювати деякі виплати за студентськими кредитами у відповідь на надзвичайну ситуацію в країні. Цей закон було ухвалено після терористичних атак 11 вересня 2011 року. Заплановане урядом США всеосяжне списання боргів є надто широким, як ухвалив Верховний суд. «Питання не в тому, чи потрібно щось робити, а в тому, хто має право це робити», – йдеться у ухвалі. Тепер позичальникам доведеться поновити виплати за кредитами.

Лише у четвер Верховний суд ухвалив, що облік кольору шкіри або походження абітурієнтів при прийомі до університетів суперечить конституції. Заохочення етнічних меншин під терміном «позитивні дії» було покликане сприяти різноманітності студентів. Уряд Байдена та групи із захисту цивільних прав піддали рішення суду різкій критиці.

Читайте також:  Це був перший офіційний візит США до Києва після того, як Росія розпочала війну проти України

У минулому суд суттєво обмежував повноваження Байдена – наприклад, у питаннях вакцинації проти ковіда чи захисту довкілля. Тепер республіканці вітали рішення Верховного суду щодо студентських кредитів. “Це була “перемога” для американського народу”, – написала Еліз Стефаник з комітету республіканського керівництва Палати представників. Суд ухвалив рішення на користь «наших працьовитих платників податків».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я