Вважається, що пітливість та зневага до щоденної гігієни, а також деякі проблеми зі здоров’ям є причиною неприємного запаху. Але деякі недавні дослідження показали, що наш раціон, що ми їмо, також впливає на запах тіла.
Сама собою рідина, що виділяється потовими залозами, не пахне. Піт на 98% складається з води та на 2% із різних речовин, включаючи цинк, мідь, залізо, нікель, кадмій. У сприятливому вологому середовищі накопичуються бактерії, що починають активну діяльність, саме продукти діяльності цих бактерій у результаті розкладання утворюють неприємний запах. Якщо немає можливості прийняти душ відразу після того, як ми спітніли, кількість бактерій і продуктів їхньої життєдіяльності збільшується, і в результаті запах стає ще різкішим, пише ТСН.
Насамперед викликати надмірне потовиділення можуть алкоголь і продукти з глутаматом натрію та кофеїном. Серед продуктів, вживання яких слід обмежити, щоб уникнути посилення неприємного запаху поту, також:
Тварина білок, надмірне споживання якого є причиною неприємного запаху. М’ясо перетравлюється повільніше рослинної їжі. Продукти розщеплення білка всмоктуються в кишечник, де потрапляють у кров та піт, там поєднуються з бактеріями та посилюють запах.
Але деякі овочі можуть бути причиною появи неприємного запаху. Якщо вам супроводжує неприємний запах поту, дослідники рекомендують замінити гарбуз – апельсинами, спаржу – селера, броколі та цвітну капусту – яблуками. Поліпшить запах тіла вживання максимальної кількості їжі у сирому вигляді.
Різноманітні гострі продукти та приправи, наприклад, перець чилі. Справа в тому, що в таких продуктах міститься алкалоїд капсаїцин та інші хімічні речовини, що посилають мозку хибний сигнал про перегрівання тіла. У відповідь організм для остигання починає створювати ще більше поту. У деяких людей неприємний запах можуть викликати деякі ароматні приправи, такі як кумін, каррі та кмин.
Рибний запах тіла, що виникає у деяких людей, є надлишком холіну (вітаміну B4), що міститься в тунці та червоній рибі.
Зелені листові овочі, такі як шпинат, рукола, капуста містять велику кількість хлорофілу, що діє як природний дезодорант. Вживання листової зелені допомагає підтримувати збалансований рівень pH в організмі та знижує лужний рівень, що, у свою чергу, допомагає запобігти сухості у роті, що викликає неприємний запах із рота. Петрушка, яка містить багато хлорофілу, недарма відома як народний засіб від неприємного запаху.
Завдяки заспокійливим властивостям, вживання м’яти знижує кількість імпульсів, які відправляються потовим залозам, тому вони виділяють меншу кількість секрету.
Розмарин здатний блокувати зростання бактерій, які викликають неприємний запах. У ньому містяться хлорофіл і ментол, які мають дезодораційний ефект. Нестача цинку в організмі призводить до активної пітливості. У розмарині є цинк, тому рослина заповнює нестачу цього хімічного елемента.
Безпрограшна порада – пити більше води. Дослідження показали, що вода позбавляє токсинів і відходів, омиває його зсередини і виганяє всі небажані запахи.
Запах тіла став приємнішим, якщо запивати їжу не кавою та солодким чаєм, а різноманітними трав’яними відварами: шавлії, ромашки, меліси. Покращує запах тіла гречаний або іван-чай. Звичайно, потрібно віддавати перевагу холодним, а не гарячим напоям.
Позитивно на запах тіла впливає і вживання зеленого чаю. У ньому містяться органічні кислоти та танін. Він має терпкі властивості, що допомагають у боротьбі із зайвою пітливістю, і перешкоджає зростанню бактерій.
.