Президент Сербії натякає на ухвалення плану для Косово

37

Президент Сербії Олександр Вучич натякнув, що він може ухвалити останній франко-німецький план щодо нормалізації відносин із Косово. Західні переговорники поставили його перед вибором: прийняти план або зіткнутися з наслідками у вигляді зриву переговорів про вступ до ЄС та відкликання іноземних інвестицій, сказав він на прес-конференції, яка транслювалася у прямому ефірі на телебаченні.

«Якщо вибір полягає в тому, що ми отримаємо санкції – а що може бути гірше за санкції, ніж вилучення інвестицій – або що ми приймемо все й одразу з іншого боку, що означає членство Косова в ООН, то я за шлях компромісу, яким би суперечливим він не був», – сказав Вучич.

Косово, яке нині населене майже виключно албанцями, раніше належало Сербії. Після збройного повстання косовських албанців та масових порушень прав людини сербськими силами безпеки, навесні 1999 року НАТО відповіла бомбардуванням території Югославії (Сербії та Чорногорії).

З 1999 до 2008 року територія знаходилася під управлінням адміністрації ООН «Юнмік». 2008 року країна оголосила про свою незалежність. Сербія досі не визнає цього кроку і претендує на цю територію. Дипломатичні зусилля Заходу за минулі роки не призвели до значної нормалізації ситуації. Нещодавно напруженість знову загострилася у вигляді блокування доріг і інцидентів зі стріляниною.

Косово може стати членом ООН

Франко-німецький план було оголошено восени минулого року, але так і не було офіційно оприлюднено. Але його основні положення були відомі з його подання сторонам. Серед іншого, він передбачає, що Сербія та Косово не офіційно визнаватимуть один одного, але взаємно визнаватимуть своє державне існування в нинішніх кордонах. Зокрема, Сербія перестане перешкоджати членству Косова у міжнародних організаціях за активної допомоги Росії.

Читайте також:  Солдатів НАТО поранено у зіткненнях на півночі Косово

Наприклад, ухвалення Косова до ООН досі не вдалося через вето постійного члена Ради Безпеки ООН Росії. «Ми не виступатимемо за вступ Косово до ООН, але де-факто ми погодимося з його членством», – продовжив Вучич.

«Нервовість у Європі» через війну в Україні

Якщо це станеться, то це справді стане поворотним пунктом у косовській політиці Вучича, яка досі ґрунтувалася на сербському націоналізмі. «Геополітична ситуація змінилася, – сказав він. Через агресивну війну Росії проти України в Європі «панує нервозність». «Втечі на нашому власному задньому дворі» більше не допускатимуться. Німецько-французький план уже давно став планом ЄС, який підтримали і ті п’ять держав-членів, які досі не визнали Косова. Це Іспанія, Греція, Румунія, Словаччина та Кіпр.

Мабуть, тому у президентській партії SNS теж йде бродіння. На засіданні правління SNS минулими вихідними кілька учасників висловили своє неприйняття можливої ​​зміни курсу. Вучич, який також є лідером СНР, пригрозив піти у відставку, після чого вся критика замовкла, як повідомили сербські ЗМІ.

У понеділок увечері Вучич наголосив, що ще нічого не вирішено. Зрештою, останнє слово мало залишитися за сербським парламентом і «можливо, народом».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я