Вчені закликають перед кожним приготуванням уважно оглядати тефлонову сковороду і, якщо на ній є хоч одна подряпина, відразу ж відправляти її у відро для сміття або на переробку, адже такий посуд небезпечний для організму.
Експеримент показав, що через подряпини в страви можуть потрапити токсичні частинки мікропластику. Вчені з Австралії використовували світлові хвилі, якими вимірювали кількість дрібних частинок, які потрапляють у приготовлену на пошкодженій сковороді їжу.
У результаті в такій їжі опинилися мільйони липких і термостійких частинок – вони необхідні виготовлення тефлонового покриття. Йдеться про політетрафторетилен (PFTE), різновид хімічної речовини PFAS.
Старший науковий співробітник Університету Ньюкасл в Австралії Ченг Фанг розповів, що дослідники стурбовані PFAS, проте його ще треба вивчати. Тому поки що чекаємо, що вчені з’ясують про цю речовину. Зараз його краще уникати і не провокувати потрапляння PFAS в організм.
В останні роки вчені пов’язують високий вміст PFAS в організмі людини з різними захворюваннями: онкологією, аутизмом та безплідністю. Якщо довго вдихати цю речовину, то зростає ризик раку нирок, яєчок, яєчників, передміхурової залози, щитовидної залози та кісткового мозку.
Тефлон міцний, але не вічний. Якщо користуватися сковородою щодня, тефлонове покриття руйнується через 2-3 роки.
.