Півтора мільйони турків у Німеччині зможуть проголосувати

10
З сьогоднішнього дня 1,5 мільйона турків у Німеччині матимуть можливість висловитися з приводу переобрання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Півтора мільйони турків у Німеччині зможуть проголосувати до 9 травня: їм пропонується віддати свій голос на одній із 26 виборчих дільниць у Федеративній Республіці.

Парламентські та президентські вибори у Туреччині відбудуться лише 14 травня. Якщо жоден із кандидатів у президенти не набере понад 50 відсотків, 28 травня буде проведено другий тур виборів.

Під час останніх виборів п’ять років тому виникла суперечка з приводу передвиборних виступів турецьких політиків у Німеччині. Цього разу такого конфлікту не очікується. Тим часом подібні виступи іноземних політиків більше не дозволяються за три місяці до голосування в їхніх країнах.

Підсумки виборів «більш відкриті, ніж будь-коли

Президент Туреччини має побоюватися за своє переобрання після 20 років перебування при владі. Опитування передбачають рівну боротьбу між Ердоганом та його суперником, лідером опозиції Кемалем Кілічдароглу. Останній балотується як спільний кандидат від альянсу шести опозиційних партій із різних таборів.

Хто отримає більшість у парламенті, який налічує 600 депутатів, поки що не передбачається. Після введення президентської системи в 2018 році президент має далекосяжні повноваження, але парламент ослаблений. Домінуючими питаннями у виборчій кампанії в Туреччині є економіка та землетрус, внаслідок якого у лютому загинули десятки тисяч людей.

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір розглядає майбутні вибори в Туреччині як можливість повороту в турецькій політиці. Перемога опозиційного кандидата Кілічдароглу “прокладе шлях до повернення до демократії”, – сказав “зелений” політик в інтерв’ю Redaktions Netzwerk Deutschland (RND). Підсумки виборів були «відкритішими, ніж будь-коли» за приблизно 20 років перебування Ердогана на посаді глави уряду.

Читайте також:  В урядовій коаліції є проблеми

Звернення до турецьких виборців

Тим часом Мустафа Енероглу, депутат від німецько-турецької опозиції та колишня довірена особа Ердогана, звернувся до турецьких виборців із закликом голосувати у Німеччині за верховенство закону та демократії у Туреччині.

За словами Енероглу, за перші два терміни перебування Ердогана при владі Туреччина досягла великого прогресу, особливо в галузі економіки та демократичних стандартів. “Але особливо в останні кілька років Туреччина повністю повернула назад всі досягнення, які були зроблені в першому десятилітті тисячоліття”, – сказав Енероглу в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur. Він сказав, що йому боляче та «надзвичайно сумно», що це не знайшло відгуку у турецьких виборців у Німеччині.

На останніх виборах у 2018 році близько половини турків, які мають право голосу у Німеччині, скористалися своїм правом голосу. Близько 65 відсотків проголосували за Ердогана. Таким чином, у Федеративній Республіці він показав значно кращі результати, ніж у цілому по країні (близько 53%).

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я