Новорічні заворушення: профспілка критикує уряд Берліна

19

Після новорічних заворушень у Берліні політики Союзу звинувачують червоно-зелено-червоний уряд столиці у співучасті. Лідер ХДС Фрідріх Мерц сказав газеті Münchner Merkur: «Безладні люди, багато з яких мають «міграційне минуле», своїми заворушеннями кидають виклик державі, яку вони зневажають».

Лідер ХСС Маркус Зедер наголосив: «Берлін, на жаль, перетворюється на місто хаосу, починаючи з політики, яка не може ні організувати вибори, ні гарантувати безпеку своїх громадян». ХДС/ХСС, у свою чергу, заслужили звинувачення у маневруванні у передвиборчій кампанії та обслуговуванні расистських настроїв.

Напади у столиці відрізняються особливою жорстокістю

У ніч на Новий рік у кількох містах Німеччини на поліцейських та пожежників було скоєно напади, у тому числі з використанням петард та ракет. Напади були особливо жорстокими у деяких районах Берліна. Представник берлінської поліції заявив учора ввечері, що було порушено 355 кримінальних та адміністративних справ.

145 людей було тимчасово заарештовано – всіх підозрюваних відпустили після завершення поліцейських заходів. Усього було зареєстровано 18 різних національностей. Сорок п’ять підозрюваних мали німецьке громадянство, 27 – афганське, а 21 – сирійське.

Земля Берлін не справляється із ситуацією, сказав Мерц в інтерв’ю газеті Münchner Merkur. Протягом багатьох років Сенат обмежував права та можливості розгортання поліції з політичних мотивів. Лідер ХСС Зедер стверджував те саме. Берлінську поліцію підводить більшість СДПН, «зелених» та лівих у Палаті представників, сказав він.

«Зелений» політик підозрює ХДС у передвиборному маневрі

Хельге Лімбург, представник з правових питань партії «Зелених» у Бундестазі, засудив заворушення, але також розкритикував ХДС/ХСС. «Напади напередодні Нового року – це, безумовно, загальнонаціональне явище, яке не обмежується Берліном. Спроба деяких політиків Союзу помістити проблеми в першу чергу в Берлін, очевидно, є передвиборним маневром у зв’язку з виборами, що наближаються до Палати представників», – сказав він газеті Tagesspiegel.

Читайте також:  У ХСС порівняли слова Айвангера із правими радикалами

Расистське обурення подається замість пропонувати рішення. «Відсутність поваги до представників держави та зниження порога гальмування до насильства не обмежується певними групами населення», – сказав Лімбург.

Вибори до Палати представників пройдуть повторно 12 лютого, причому Франциска Гіффі (СДПН), правлячий мер, балотуватиметься знову. Конституційний суд штату визнав вибори у вересні 2021 року недійсними через численні збої та «серйозні системні недоліки».

Дискусія про заборону петард

Після нападів на поліцейських та пожежників у новорічну ніч Гіффі закликав провести загальнонаціональні дебати про наслідки. Однак міністр внутрішніх справ Саксонії Армін Шустер (ХДС) вважає більш терміновим вирішення проблем із буйними бунтівниками на місці. «Оцінка ситуації щодо злочинців та їх насильства здається мені важливішою на даний момент, ніж передчасні обговорення загальнонаціональної заборони на петарди», – сказав він в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur.

Після жорстоких ексцесів минулої новорічної ночі в Берліні тепер необхідно зосередитися на послідовному кримінальному переслідуванні. Кожна федеральна земля має необхідну правову основу для індивідуального визначення регіональних заборонених зон.

Голова Інституту міждисциплінарних досліджень конфліктів та насильства при університеті Білефельда Андреас Зік застеріг від покладання провини за напади на поліцейських та рятувальників у новорічну ніч на людей з міграційним минулим. “Той факт, що новорічна ніч була настільки жорстокою, є частиною зростання насильства в суспільстві в цілому”, – сказав він в інтерв’ю Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я