Перемога демократичної опозиції у Таїланді

11
Перемога демократичної опозиції у Таїланді відбулася на вчорашніх парламентських виборах. Згідно з попередніми результатами, переможцем голосування стала прогресивна партія “Рух вперед” під керівництвом її молодого лідера Піта Лімджароенрата (42 роки).

Після підрахунку 99% голосів партія, заснована у 2014 році, має загалом близько 150 місць у 500-місцевому парламенті, за даними Виборчої комісії.

Друге місце, з ймовірністю близько 140 місць, займає партія «Пхеу Тхай», яка також перебуває в опозиції, яку очолює 36-річна Петонгтарн Шинаватра. Вона є нащадком дуже багатої династії політиків. Перед виборами “Пхеу Тхай” довгий час лідирувала в опитуваннях. Правлячі військові, які прийшли до влади після перевороту у 2014 році, зазнали великих втрат.

«Разом ми змінимо країну»

Піта Лімджароенрат заявив у Twitter, що готовий стати наступним прем’єр-міністром Таїланду. Серед іншого, його партія виступає за відміну військової повинності та реформування монархії. У цьому курортному містечку Південно-Східної Азії діє, мабуть, найжорсткіший у світі закон про ненавмисне вбивство. Він передбачає надзвичайно тривалі терміни ув’язнення. Проти цього вже давно тривають акції протесту.

«Разом ми змінимо країну», – написав далі лідер партії, додавши, що він хоче бути главою уряду для всіх тайців, незалежно від того, схвалюють вони його політику чи ні. Однак, на думку спостерігачів, попереду ще довгий та складний шлях.

Конституція змінена після воєнного перевороту

Хоча коаліція між Партією руху вперед та Pheu Thai вважається ймовірною, обом партіям необхідна підтримка інших партій, щоб потрапити до уряду. Це пов’язано з тим, що після військового перевороту генерали змінили конституцію на свою користь: поряд із 500 новообраними членами парламенту, 250 необраних сенаторів, призначених військовими, також вирішують питання про главу уряду. Вважається малоймовірним, що вони підтримають опозицію.

Читайте також:  Син Тома Хенкса "вирубав" грабіжника

Тому чинний прем’єр-міністр Прают Чан-о-ча чи інша партія, пов’язана з військовими, теоретично може очолити уряд меншості, незважаючи на поразку на виборах. Газета Bangkok Post прокоментувала: «Хоча ми сподіваємося, що Сенат шануватиме дух демократії, дотримуючись правила більшості, висловлювання деяких сенаторів говорять про те, що на нас чекають бурхливі дні».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я