Вибори в Туреччині: призначено другий тур голосування

33
Після 20 років перебування при владі президент Реджеп Тайіп Ердоган, як очікується, вперше зіткнеться з повторними виборами – у Туреччині призначено другий тур.

Після підрахунку близько 95 відсотків бюлетенів у країні та близько 37 відсотків за кордоном, Ердоган набирає 49,49 відсотка голосів, заявив голова виборчого органу Ахмет Енер в Анкарі у понеділок вранці (станом на 3.00 ранку за середньоєвропейським часом). Лідер опозиції Кемаль Кілічдароглу отримав 44,79 відсотка. Обидва кандидати не дотягнули до абсолютної більшості у 50 відсотків і мають пройти у другий тур виборів 28 травня.

Аутсайдер відіграє важливу роль

Сінан Оган із ультранаціоналістичного «Альянсу Ата» посів віддалене третє місце, отримавши близько 5,3 відсотка. Аутсайдер все ще може відіграти важливу роль. У другому турі виборів буде важливим, які передвиборні рекомендації він дасть заздалегідь.

Урядовий альянс Ердогана попереду на парламентських виборах

Спочатку виборчі органи не оголосили результатів парламентських виборів. Однак виявилося, що правлячий альянс Ердогана зміг відстояти свою більшість. Після введення президентської системи в 2018 році президент має далекосяжні повноваження, але парламент з його 600 депутатами ослаблений.

Вибори є важливими для майбутнього країни

Вибори вважаються знаковими. Існують побоювання, що країна, що входить до складу Нато, може стати ще більш автократичною ще за п’яти років правління Ердогана. 74-річний Кілічдароглу є кандидатом від широкого союзу шести партій. Він обіцяє повернення до парламентської системи, а також демократію та верховенство закону. За виборами уважно стежать і на міжнародному рівні. Новий уряд вплине на конфлікти в регіоні, такі як сирійська війна, а також на відносини з ЄС та Німеччиною.

Війна нервів через цифри

Ще на початку голосування виникли сумніви щодо цифр, опублікованих державним агентством «Анадолу». Опозиційні мери мегаполісів Стамбула та Анкари регулярно виступали в пресі та звинувачували уряд у прикрашанні цінностей Ердогана. Кілічдароглу звинуватив партію Ердогана AKP у блокуванні підрахунку голосів в оплотах опозиції за допомогою заперечень. Ердоган, у свою чергу, звинуватив опозицію у «грабуванні національної волі».

Читайте також:  Байден захищає реакцію на політ китайської повітряної кулі

Ердоган збився з рахунку – опозиція веде боротьбу

Навіть якщо Ердоган зможе перемогти за два тижні, для 69-річного Ердогана результат виборів – це невдача. За 20 років перебування при владі він перемагав на всіх загальнонаціональних виборах. Вперше Ердоган став прем’єр-міністром у 2003 році, а з 2014 року є президентом. Аура непереможного втрачена для нього внаслідок цього другого туру виборів. Тим не менш, Ердоган з’явився в гарному настрої перед тріумфуючими прихильниками в Анкарі вночі і заспівав пісню.

Кілічдароглу виступив перед пресою того вечора разом із лідерами партій його шестипартійного альянсу. «Ердоган, незважаючи на свої наклепи та образи, не досяг того результату, на який розраховував», – сказав він.

Нова ситуація для всіх сторін

Тепер усі сторони зіткнулися із абсолютно новою ситуацією – це перший другий тур виборів не лише для Ердогана, а й для претендента Кілічдароглу, а також для громадян. Президент безпосередньо обирається народом лише з 2014 року.

Парламент може відіграти вирішальну роль

Вся увага зараз прикута до Великих національних зборів в Анкарі. Ісламсько-консервативна AKP Ердогана та її ультранаціоналістичний партнер MHP, ймовірно, зможуть зберегти там свою абсолютну більшість. У цьому випадку Ердоган зможе до початку другого туру виборів посперечатися з небезпекою урядової кризи. І він негайно зробив це у понеділок увечері. Він був упевнений, що виборці віддадуть перевагу «безпеці та стабільності» у другому турі, сказав він.

Ердоган натякнув на те, що парламент та президент теоретично можуть блокувати один одного, якщо більшість депутатів перейде до правлячого альянсу, а президент – до опозиції чи навпаки. Хоча президент може видати указ без схвалення парламенту, якщо парламент ухвалить закон на ту саму тему, указ стане недійсним. У будь-якому випадку, на Туреччину чекають важкі два тижні. Національна валюта, ліра, може ще більше втратити ціну через невизначену ситуацію.

Читайте також:  Проект "Музей майбутнього" - частина плану "Північна Баварія"

Голосування було спокійним – виборча кампанія нечесною

Виборчу кампанію також було відзначено руйнівним землетрусом, що стався 6 лютого на південному сході Туреччини. Наскільки високою була явка в регіонах, що постраждали, стане ясно після закінчення підрахунку голосів. За початковою оцінкою відповідальних органів влади, вибори пройшли без заминок. Опозиційні політики повідомили про незначні інциденти у різних провінціях.

Виборча кампанія вважалася нечесною, у тому числі через перевагу уряду у ЗМІ. Ердоган різко нападав на опозицію, називаючи свого опонента «п’яницею» та «терористом». Опозиція відповіла позитивною кампанією. Ердоган також зможе спертися на більшість ЗМІ та урядову більшість у парламенті перед другим туром виборів.

Що використовують Ердоган та Кілічдароглу для завоювання голосів?

Ердоган веде кампанію переважно за допомогою передвиборчих подарунків, таких як підвищення зарплат держслужбовцям та масштабні проекти в галузі інфраструктури та оборонної промисловості. Кілічдароглу обіцяє боротися з корупцією та інфляцією та демократизувати країну. У питанні міграції він дотримується націоналістичного тону. Він хоче відправити назад 3,5 мільйона біженців із Сирії та переукласти угоду з ЄС про біженців.

Усього до голосування було покликано близько 64 мільйонів осіб, з яких близько 3,4 мільйонів перебували за кордоном.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я