Париж проти пенсійної реформи: понад 140 арештів

17

Спірна пенсійна реформа Макрона прийнята, але питання далеко не закрите. Багато громадян протестують – і опозиція поки що не хоче визнавати поразки.

 

Париж проти пенсійної реформи: понад 140 арештів

Навіть після ухвалення спірної пенсійної реформи Франція не заспокоюється. За повідомленнями ЗМІ, лише в столиці країни Парижі минулої ночі було заарештовано 142 особи. Одинадцятьох поліцейських було поранено, повідомила телекомпанія BFMTV з посиланням на джерела в поліції.

В інших містах, таких як Сент-Етьєн, Страсбург, Ам’єн, Кан та Тулуза, також пройшли стихійні демонстрації, повідомляє Franceinfo. Президент Еммануель Макрон планує сьогодні зустрітися з прем’єр-міністром Елізабет Борн та лідерами парламентської більшості, повідомили сьогодні увечері в Єлисейському палаці.

Заклики до відставки праворуч та ліворуч

Лише у Парижі було задіяно близько 2000 поліцейських, повідомляє BFMTV. Серед іншого деякі демонстранти підпалювали баки для сміття і несли плакати з написами «Ми теж вживемо насильницьких заходів», «Візьміть зброю» або «Макрона у відставку». Політики як правого, так і лівого спрямування вже закликали до відставки прем’єр-міністра Борна.

Реформу, яка передбачає поступове підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років, було прийнято вчора ввечері після відхилення двох вотумів недовіри, висунутих опозицією. Вона вважається одним із найважливіших проектів президента Макрона. Протягом кількох тижнів у Франції неодноразово відбувалися страйки та бурхливі протести проти цієї реформи.

Минулого четверга уряд в останню хвилину вирішив провести реформу через Національні збори без голосування, скориставшись спеціальною статтею у конституції. Після цього опозиція внесла пропозиції щодо засудження.

Референдум для запобігання реформі

Очікується, що сьогодні ліві та праві націоналісти передадуть суперечку про реформу на розгляд Конституційної ради. Вони можуть вимагати перегляду дій уряду, який скоротив час обговорення реформи у парламенті за допомогою прискореної процедури та включив її до тексту бюджету. Крім того, ліві хочуть спробувати запобігти реформі за допомогою референдуму.

Читайте також:  Муніципалітети продовжують наполягати на фінансових зобов'язаннях після саміту

На четвер заплановано нові страйки та протести проти реформи. Профспілки вчора ввечері закликали до посилення мобілізації доти, доки реформу не буде скасовано, згідно із закликом профспілки CGT.

Нині пенсійний вік у Франції становить 62 роки. Однак насправді вихід на пенсію в середньому починається пізніше: ті, хто недостатньо довго платив задля отримання повної пенсії, працюють довше. У віці 67 років пенсія виплачується без вирахування незалежно від терміну виплати – уряд хоче зберегти це положення, навіть якщо кількість років, необхідних для отримання повної пенсії, зростатиме швидше.

Уряд хоче збільшити мінімальну щомісячну пенсію до 1200 євро. А за допомогою реформи уряд хоче закрити пролом у пенсійному фонді.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я