Папа Римський здійснює поїздку в кризові країни Конго та Південний Судан

19

Папа Франциск збирається вирушити в одну зі своїх найнебезпечніших закордонних поїздок – і, можливо, одну з останніх. Поки в Римі шепочуться про майбутнє понтифіка, 86-річний священик вирушає із шестиденним візитом до Африки. Бідолашні, біженці, що експлуатуються, замучені, голодують: люди на узбіччі суспільства завжди були близькі серцю Франциска. І їх багато у Демократичній Республіці Конго та Південному Судані, які Папа відвідає з вівторка до неділі. Ці країни входять до найбільших кризових регіонів Африки. Мільйони людей моляться, щоб Франциск приніс їм надію.

«Цей візит – благословення для нас і послання світу», – повідомляє конголезький священик Ансельм Лудіга напередодні поїздки Святого Отця. Величезна країна, розташована на екваторі, нині далека від світу. Конфлікт уряду з повстанцями M23 на сході країни, що тліє вже багато років, нещодавно знову загострився. Внаслідок насильства сотні тисяч людей були змушені залишити свої будинки. Згідно з доповіддю Бюро ООН з прав людини в Конго, останніми роками у східному Конго було зафіксовано тисячі випадків тортур та зґвалтувань.

Папа Римський хотів здійснити цю поїздку влітку 2022 року, але згодом скасував її за станом здоров’я. У той час на порядку денному стояв короткий візит до Гома у східному Конго – цього разу поїздка була скасована з міркувань безпеки. У середині січня десятеро людей було вбито внаслідок вибуху бомби в церкві в цьому регіоні – лише через кілька днів щонайменше 20 мирних жителів було вбито внаслідок нападу повстанців.

Очікується понад мільйон віруючих

Зараз Франциск перебуватиме у конголезькій столиці Кіншасі, де проживає близько 17 мільйонів людей. Очікується, що понад мільйон віруючих візьмуть участь у публічних заходах із понтифіком, зокрема, у месі в аеропорту. У місті посилено охорону, у деяких місцях оточено цілі квартали.

Читайте також:  Нові кошти на порятунок на морі: Мінфін критично налаштований

У Кіншасі Папа Римський хоче зустрітися із жертвами насильства зі східної частини Конго. Крім того, Франциск сподівається, що цей візит покаже, наскільки прекрасною є Африка в його очах. Існує «духовне багатство» народу, «інтелект, велич, мистецтво», як він нещодавно сказав в інтерв’ю іспанському журналу «Mundo Negro». Він засудив те, як упродовж століть жорстоко поводилися з континентом та його народом. “Ця ідея, що Африка існує для того, щоб її експлуатувати, є найбільшою несправедливістю – але вона знаходиться в колективній підсвідомості багатьох людей, і це необхідно змінити”, – закликав Франциск.

У Південному Судані, до столиці якого Джубу Папа Римський прилетить у п’ятницю, регулярно відбуваються криваві сутички між різними племенами. Нещодавно насильство настільки вийшло з-під контролю, що ООН запропонувала президенту Південного Судану Сальве Кієру додаткову підтримку для забезпечення захисту населення.

Папа Франциск уже відіграв важливу роль у ще дуже молодій історії християнської країни, яка здобула незалежність від домінуючої мусульманської півночі у 2011 році: у 2019 році він запросив до Ватикан президента Кііра та ворожого йому віце-президента Рієка Мачара, помолився з ними та благав їх . Потім він зненацька опустився навколішки перед цими двома та іншими гостями з Південного Судану і поцілував їхні ноги. «Цей жест вплинув», – згадує Альфред Махмуд Амбаро, священик з Південного Судану, який зараз навчається в Римі. Після цього супротивники фактично зчепилися один з одним.

Наслідки зміни клімату

У Джубі Франциск хоче зустрітися здебільшого з мігрантами та внутрішньо переміщеними особами, які рятуються від насильства та стихійних лих. У Південному Судані його супроводжують Джастін Велбі, архієпископ Кентерберійський і примас англіканської церкви, і Єн Гріншилдс, так званий модератор церкви Шотландії.

Читайте також:  Муніципалітети продовжують наполягати на фінансових зобов'язаннях після саміту

Крім збройних конфліктів, наслідки зміни клімату посилюють ситуацію в Південному Судані та Конго. За даними ООН, у Південному Судані минулого року від повеней постраждав майже мільйон людей. Наприкінці минулого року столиця Конго Кіншаса постраждала від сильної повені та зсувів, внаслідок чого загинули щонайменше 120 людей.

Поїздка до спекотної Кіншаси та гарячої Джуби вимагатиме багато сил від Папи, який продовжує проводити більшу частину часу в інвалідному візку через проблеми з коліном. Поки що неясно, чи зможе 86-річна людина в майбутньому робити такі тривалі поїздки. І навіть якщо він сам продовжує відкидати можливі думки про відставку, спекуляції про швидке завершення понтифікату Франциска продовжуються у Ватикані та навколо нього.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я