Опитування здоров’я латвійців показує дуже негативну тенденцію

13

Результати останнього дослідження “Індекс здоров’я Mana Aptieka & Apotheka” відбивають реальну картину щодо тенденцій життя суспільства: хоча більшість (71%) суспільства вважає, що вони превентивно і профілактично дбають про своє здоров’я, більше половини роблять це нерегулярно. Хоча регулярні фізичні навантаження відіграють найважливішу роль у веденні здорового способу життя, жителі Латвії не приділяють їм достатньо часу, навіть кожен четвертий, або 24% респондентів самі визнають, що не займаються регулярним фізичним навантаженням. Однак у групі людей похилого віку спостерігаються позитивні тенденції.

У турботі про своє здоров’я профілактика має велике значення, тому необхідно регулярно проходити щорічні перевірки та обстеження, вибирати здорове та збалансоване харчування, а також стежити, щоб щодня не відчувати нестачі у фізичних навантаженнях. На жаль, як показали результати останнього дослідження “Індекс здоров’я Mana Aptieka & Apotheka”, кількість людей, які вважають, що вони досить займаються фізичною активністю щодня (35%), цього року залишилося незмінним. При оцінці тенденцій здорового способу життя за більш тривалий період часу ця кількість має негативний знак, тобто, порівняно з результатами дослідження за 2018 рік, коли 45% опитаних визнали, що кількість щоденної фізичної активності для них достатньо, цього року ця кількість зменшилася на 10%. Кожен четвертий опитаний визнав, що в останній рік обсяг фізичної активності трохи або значно скоротився, і лише 17% мешканців вказали, що знаходять для руху стільки ж часу, як і попереднього року, а то й більше.

“Тривожно велика кількість – кожен четвертий житель визнав, що щодня взагалі не займається фізичними навантаженнями. У суспільстві досі відсутнє розуміння відмінностей у уявленнях про фізичні навантаження. Бути фізично активним означає займатися як високоінтенсивними аеробними навантаженнями, так і низькоінтенсивними навантаженнями, які ми зазвичай Велика частина суспільства вважає, що цілком достатньо намагатися щодня більше пересуватися пішки, звичайно, це крок у правильному напрямку, проте лікарі рекомендують до 150 хвилин на тиждень присвячувати цілеспрямованим високоінтенсивним фізичним навантаженням, щоб підтримувати здоров’я і тіло в хорошій. фізичній формі”, – зазначає виконавчий директор аптечної мережі аптек Apotheka Маріс Лукс.

Читайте також:  Надлишок білків, жирів чи вуглеводів — що шкідливіше для правильного харчування?

Найбільш популярні фізичні навантаження

За даними дослідження “Індекс здоров’я Mana Aptieka & Apotheka”, щоб збільшити обсяг фізичної активності, 39% жителів намагаються щодня частіше ходити пішки, при цьому 23% регулярно здійснюють тривалі прогулянки, 20% катаються на велосипеді, 16% тренуються вдома, 8% бігають. , 7% плавають, 4% займаються нордичною ходьбою та ще 26% займаються іншими видами фізичної активності.

Літні люди стають активнішими

Набагато більш позитивно обсяг своєї щоденної фізичної активності оцінюють представники сильної статі, а також молодь та респонденти, які вважають свій спосіб життя загалом здоровим. 39% чоловіків та 31% жінок вважають, що щодня достатньо займаються фізичною активністю. У свою чергу, при оцінці відповідей респондентів щодо вікових груп найбільш позитивно свою фізичну активність оцінюють респонденти віком від 18 до 24 років (55%). Тішить факт, що 35% населення віком від 55 до 63 років відповіли, що щодня займаються фізичними вправами. Більше того, видно, що люди похилого віку все більше часу приділяють руху: якщо у 2021 році 31% населення віком від 55 до 63 років зазначили, що обсяг їхньої фізичної активності збільшився, то цього року це визнають уже 35%. Аналогічна позитивна динаміка спостерігалася у віковій групі населення від 64 до 75 років. З цього можна дійти невтішного висновку, що літнє населення почало серйозніше усвідомлювати вплив здорового життя і фізичної активності для здоров’я загалом.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я