Ще тільки середина дня, а почуття, начебто не вистачає сил, не має енергії. В чому причина?

21

Розмірковуючи про те, що ще зробити, щоб заощадити енергоресурси та заощадити на опаленні, слід додати – якщо є можливість регулювати температуру повітря в приміщенні, з погляду здоров’я, прохолодніше приміщення безумовно краще за перегріте. У опалювальний сезон головним підозрюваним, що сприяє частим захворюванням, стає сухе повітря. Як уникнути цих проблем зі здоров’ям, рекомендує сертифікований фармацевт аптечної мережі Apotheka Іванда Крастиня.

Про надмірно сухе повітря в приміщеннях може свідчити не тільки стан шкіри, але й різні проблеми зі здоров’ям – часта осиплість голосу, регулярний нежить, кашель, почуття роздратування в очах. І якщо ви помічаєте, що волосся і одяг все частіше електризуються, збільшується кількість пилу в приміщеннях, на поверхнях дерев’яних меблів починають з’являтися тріщини, або доводиться поливати кімнатні рослини кожен другий-третій день, то це говорить про те, що повітря в приміщеннях занадто сухе .

Найбільш поширені проблеми зі здоров’ям, спричинені сухим повітрям. Рекомендації щодо покращення самопочуття:

Знову респіраторні захворювання!

За добу людина вдихає та видихає приблизно 22 000 разів, тому самопочуття людини визначають якість та вологість повітря. Тільки рівень вологості повітря в приміщеннях 40-55% сприяє підтримці оптимального рівня вологості шкіри і слизових оболонок. У опалювальний сезон вологість повітря в приміщеннях часто не перевищує 20%. Слизова оболонка носової, ротової порожнини та очей втрачає вологу, внаслідок чого страждає основна функція слизової оболонки – здатність захищати організм. “У сухому повітрі секрет, що виділяється слизовою оболонкою, стає густішим, утруднюється самоочищення дихальних шляхів і зростає ризик захворювань, тому що віруси, пил, подразники та алергени можуть довше залишатися на поверхні сухої слизової оболонки, швидше викликаючи різні прояви захворювань: нежить, кашель , біль у горлі, захриплість”, – пояснює фармацевт Apotheka Іванда Крастиня.

Читайте також:  Не вірте словам "репліка так само гарна, як оригінал" - підроблене взуття дуже небезпечне

Якщо вночі з’являється відчуття сухості в горлі, це вказує на те, що вам слід задуматися про необхідність зволожувати повітря в приміщеннях. “А також, якщо діти регулярно хворіють на респіраторні захворювання або запалення голосових зв’язок – ларингітом, і за одним епізодом хвороби слідує інший, сухе повітря буде однією з ймовірних причин”, – додає фармацевт Apotheka Іванда Крастиня.

Рекомендація: зволожувати слизові оболонки!

  • Приймати достатню кількість рідини у вигляді питної води, трав’яного чаю.
  • Після консультації з лікарем або фармацевтом можна використовувати гіалуронову кислоту у вигляді капсул, а також вітаміни А та Е, оскільки вони також відповідають за зволоження та харчування шкіри та слизових оболонок.
  • Якщо внаслідок сухого повітря в опалювальний сезон виникають проблеми зі слизовою оболонкою носа, ситуацію можна поліпшити, використовуючи аерозолі, що містять морську воду, і зволожуючі гелі. Потрібно лише пам’ятати, що усунути сухість повітря цими засобами не можна, але можна покращити своє самопочуття.

Синдром сухого ока

При сухому повітрі на робочому місці співробітники частіше скаржаться на сльозотечу, свербіж та відчуття роздратування. “Під час роботи за комп’ютером людина моргає набагато рідше, ніж зазвичай. І якщо в приміщенні буде сухе повітря, а очі довго залишаються відкритими, не моргаючи, слізний шар випаровується швидше, викликаючи неприємне відчуття в очах. Подібні скарги відчувають і ті, хто дивиться телевізор у темряві”, – пояснює фармацевт Apotheka Іванда Крастиня і рекомендує, навіть якщо на вулиці волого, бажано якнайбільше часу проводити на свіжому повітрі, бути активними, оскільки це найкращий спосіб зміцнити здоров’я в цілому.

Рекомендація: зволожувати повітря у приміщенні!

  • Найбільш ефективним рішенням є спеціальні зволожувачі – ультразвукові, парові чи комплексні, які забезпечать оптимальний мікроклімат у приміщенні.
  • Біля радіатора можна поставити ємність з водою або покласти на радіатор вологий махровий рушник.
  • Кімнатні рослини та їх полив допомагають очистити та зволожити повітря.
  • Регулярно виконувати вологе прибирання приміщень.
  • Якщо можна регулювати температуру, в приміщеннях, де ви буваєте рідше, термостат рекомендується встановити на нижчу позначку. Чим прохолодніше повітря в приміщенні, тим краще підтримувати рівень вологості.
  • Щоб повітря в приміщеннях нормально циркулювало, рекомендується відсунути великі важкі меблі від прохолодніших стін кімнат.
  • Приймаючи душ, рекомендується залишати двері ванною відчиненими. Тоді вологе повітря потрапить і до інших приміщень.
Читайте також:  Відмовтеся від цих 5 продуктів, щоб скинути вагу до Нового року

Шкіра теж хоче пити

Під впливом сухого повітря шкіра також набагато чутливіше реагує на подразнення – свербить, лущиться, більше втрачає вологу, тому в опалювальний сезон слід особливо подбати, щоб додатково зволожити шкіру. “Можна користуватися кремами та лосьйонами для тіла, що містять речовину сечовини – воно допомагає шкірі підтримувати рівень вологості. Підійдуть і зволожуючі креми для обличчя, що містять гіалуронову кислоту – їх рекомендується використовувати ввечері або якщо ви плануєте провести не менше 2-3 годин у приміщенні перед виходом на холодне повітря. Підійдуть також і креми, і лосьйони, що містять омега-жирні кислоти, тому що вони утворюють на шкірі захисний шар ліпідів, що запобігає занадто швидкому випару рідини”, – рекомендує фармацевт.

Оскільки сухе повітря також сприяє обвітрюванню та розтріскуванню губ, у цих випадках рекомендується бальзам для губ густішої консистенції, що містить більше активних речовин, а ось гігієнічна помада легшої текстури знадобиться для щоденної профілактики. Слід зазначити, що сухе повітря може загострювати різні захворювання шкіри.

Труднощі сконцентруватися

Ще тільки середина дня, а почуття, ніби не вистачає сил, немає енергії, важко зосередитись… Так може бути, оскільки при вдиханні сухого повітря обмежено надходження кисню до крові. Перша думка – швидше відкрити вікна та провітрити приміщення. Так, провітрити потрібно! Однак в осінньо-зимовий період, коли повітря на вулиці холодне, вентиляція ніяк не покращить рівень вологості в приміщеннях. Саме навпаки, холодне повітря має низьку оптимальну вологість, і потрапляючи в приміщення, воно ще більше сушить повітря.

Загострюються алергії

Здавалося, що алергія давно вщухла, а тут знову – пощипування в носі, очі, що сльозяться, поточний ніс. “Занадто сухе повітря в приміщенні теж може бути винним в загостренні алергії. При тривалому перебування в таких приміщеннях шкіра стає сухою і чутливою, знижуються захисні сили організму і зростає ризик алергії, оскільки при сухому повітрі пил у приміщенні циркулює інтенсивніше”, – каже Іванда Крастиня. . Рівень вологості в повітрі знижує не тільки центральне опалення, але й теплі підлоги та інші електронні пристрої.

Читайте також:  КБЖУ для схуднення - норми білків, жирів та вуглеводів для зниження ваги

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я