Олія каноли – користь та шкода. Чим олія відрізняється від інших?

607

Олія каноли може вважатися бюджетною альтернативою оливкової олії для повсякденної смаження їжі – обидва ці продукти багаті на омега-9 жирні кислоти. Фактично, канолова олія є рафінована рослинна олія, одержувана з модифікованого ріпаку.

Незважаючи на те, що ріпакова олія відома досить давно, довгий час вона вважалася технічною — як через неприємний смак, так і через наявність у складі токсинів. У свою чергу, олія каноли позбавлена ​​цих мінусів – вона має нейтральний аромат і не містить шкідливих речовин.

Олія каноли – що це?

Олія каноли - що це?

Канолова олія – ​​це харчова рослинна олія, що отримується з насіння модифікованого ріпаку (дальнього родича ріпи), вперше культивованого в Канаді. Назва утворена від Canadian Oil Low Acid – що в перекладі означає “канадське масло зниженої кислотності”.

У 1970-х роках, в результаті селекції, була виведена рослина канолу, що відрізняється низьким вмістом ерукової кислоти – небажаного елемента, що входить до складу ріпакової олії. Також перед надходженням у продаж олія проходить хімічне очищення для позбавлення гіркого смаку.

Головним плюсом олії каноли є профіль жирних кислот, близький до складу оливкової олії. Зокрема, воно містить як Омега-9 жирні кислоти, так і близько 10% рослинних Омега-3. На відміну від соняшникової олії, канола не порушує баланс Омега-3 та Омега-6 у раціоні людини.

на якому маслі краще смажити? насичені жири – що це? омега-3 – добові норми

Чи шкодить воно здоров’ю?

Традиційно ріпакова олія вважалася шкідливою — насамперед через наявність у складі ерукової кислоти. Її вживання пов’язане з розвитком хвороби Кешана, що характеризується фіброзними ураженнями серця1. Як зазначалося вище, олія каноли не містить цього елемента у складі.

Читайте також:  Помилки, які багато хто робить після пробудження

Крім цього, проблемою був і гіркий смак, що формується глюкозинолатами – для їх усунення масло каноли піддається рафінуванню. Іншими словами, небезпечних елементів олія каноли не містить – проте є продуктом генної інженерії та глибокої хімічної переробки.

Канолове масло для смаження

Олія каноли для смаження

Важливою перевагою масла каноли є здатність витримувати високі температури без прогоряння – іншими словами, вона ідеально підходить для обсмажування їжі. Крім цього, профіль жирних кислот, що входять до складу, більш корисний, ніж у соняшникової або соєвої олії.

З іншого боку, олія каноли програє порівняно з оливковою та кокосовою олією холодного віджиму — але в цьому випадку йдеться про додавання до салатів, а не для використання у глибокій обсмажуванні.

Олія каноли – склад жирів:

  • омега-9 жирні кислоти – 61%
  • омега-6 – 21%
  • омега-3 – 9-11%
  • насичені жири – 7%

Проблема трансжирів

Дослідження говорять про те, що при 7-денному використанні однієї й тієї ж олії каноли для обсмажування картоплі-фрі кількість трансжирів у ній збільшилася до 3.6% — проте з будь-якою іншою рослинною олією відбудуться схожі процеси³.

Нагадаємо, що шкідливі трансжири з’являються в рослинних оліях внаслідок повторного нагрівання до високих температур, особливо якщо процес повторюється багаторазово. Саме тому масло каноли рекомендується використовувати для приготування їжі лише один раз.

У чому полягає користь?

Олія каноли - користь

На відміну від соняшникової та соєвої олії, канола не порушує баланс Омега-3 (альфа-ліноленової кислоти) та Омега-6 (лінолеїнової кислоти) у раціоні людини — що, зрештою, допомагає організму ефективніше боротися з мікрозапаленнями різної природи.

Окрім цього, олія каноли містить лише 7% насичених жирних кислот — близько половини рівня, присутнього в кукурудзяній, оливковій або соєвій олії. Більше 60% складу каноли посідає олеїнову жирну кислоту — поступаючись у цьому відношенні лише оливковій олії (серед популярних).

Читайте також:  Небезпечно для здоров'я: які продукти не можна зберігати у фользі

Більшість побоювань, пов’язаних із можливою шкодою олії каноли, будуються на факті рафінування та багаторівневої хімічної переробки – проте ці побоювання спростовуються науковими дослідженнями. Як використання генномодифікованих рослин.

Олія каноли – це варіація ріпакової олії, призначена для вживання в їжу та для обсмажування. Головним плюсом каноли є баланс жирних кислот у складі – у цьому параметрі вона істотно перевершує соняшникову та соєву олію.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я