Обіцянка F-16 не є політичним розворотом

14

Джейк Салліван прокоментував рішення про надання Україні літаків F-16. Радник національної безпеки президента США Байден виключає можливість ескалації конфлікту.

Радник Байдена: обіцянка F‑16 не є політичним розворотом

Уряд США хоче розвіяти враження, що американська підтримка коаліції винищувачів для України є політичним розворотом.

“Нічого не змінилось”, – заявив радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван у кулуарах саміту G7 у Хіросімі, Японія. США ніколи раніше не знімали з озброєння винищувачі F-16. Однак раніше для цього не було часу.

У п’ятницю в Хіросімі Байден повідомив лідерам “Великої сімки”, що США підтримуватимуть навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включаючи F-16. Спочатку мають бути навчені пілоти. Потім буде вирішено, коли та скільки літаків буде поставлено та хто їх надасть. Раніше уряд США протягом кількох місяців відкидав вимоги Києва щодо постачання винищувачів F-16.

«На наш погляд, час вибрано правильно»

Салліван сказав, що рішення про постачання зброї Україні від самого початку було ухвалено відповідно до потреб воєнних дій. За його словами, США надали все, що обіцяли. Тепер, за його словами, «ми досягли моменту, коли настав час заглянути в майбутнє» та оцінити, що потрібно українським силам у довгостроковій перспективі для стримування та відображення російської агресії. І ось тут і знадобляться винищувачі.

Відповідаючи на запитання, чи не слід розпочати тривале навчання українських пілотів на винищувачах набагато раніше, Салліван сказав, що, за оцінкою США, F‑16 не потрібні зараз на полі бою, а лише для довгострокового нарощування українських сил. «І тому терміни відповідають нашому погляду». Салліван явно не став коментувати, скільки часу займе навчання українських пілотів і коли може бути ухвалено рішення щодо конкретного постачання винищувачів Києву.

Читайте також:  Екс-президент Росії загрожує нападами на країни НАТО

Відповідаючи на питання про можливість ескалації війни, оскільки такі літаки можуть бути використані для атак над територією Росії, Салліван наголосив, що всі американські постачання зброї Україні здебільшого залежать від передумови, що США не сприятимуть чи підтримуватимуть будь-які атаки на російську землю. Досі Україна чітко дотримувалася цієї передумови.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я