Нова конституційна скарга на реформований закон про БНД

25

Передбачалося, що реформа встановить чіткі межі масового стеження БНД без ордера. Але все відбувається навпаки, скаржаться критики і вони передають справу до суду в Карлсруе.

Нова конституційна скарга на реформований закон про БНД

Діяльність Федеральної розвідувальної служби (BND) зі стеження у всьому світі знову стає предметом розгляду Федерального конституційного суду. Суспільство за свободу (GFF) та «Репортери без кордонів» (RSF) заявили в четвер, що законодавець відкрито знехтував вимогами Карлсруе під час реформування закону про БНД. Крім того, було включено нові неконституційні норми. Тому обидві організації спільно подали нову конституційну скаргу.

Майже три роки тому вони виграли важливий судовий процес у справі БНД. У травні 2020 року конституційні судді дійшли висновку, що так звана стратегічна телекомунікаційна розвідка служби зовнішньої розвідки Німеччини регулюється неадекватно. Це передбачає прочісування БНД великих потоків даних у пошуках інформації без будь-яких конкретних підозр.

Повноваження мають бути обмежені

У принципі, таке масове стеження без будь-якої конкретної причини має залишатися можливим. Проте судді закликали політиків точніше регламентувати повноваження BND та обмежити їх. Держава також має захищати основні права за кордоном. Це означає, що люди у всьому світі можуть посилатися на таємницю телекомунікацій та свободу преси. До цього за громадянами Німеччини не дозволялося стежити в такий спосіб.

Переглянутий закон було ухвалено у березні 2021 року голосами ХДС/ХСС та СДПН. Координатор з процедурних питань Біжан Мойні з ДФФ сказав, що він містить «більше неконституційних положень, ніж будь-коли». “Під виглядом збору стратегічної інформації за кордоном БНД тепер дозволено, наприклад, використовувати інструменти глибокого стеження, призначені для окремих осіб, такі як державний троян, без будь-яких суттєвих обмежень.” У Німеччині БНД тепер можна записувати так званий міжмашинний зв’язок, тобто зв’язок між двома технічними пристроями. Як приклад були наведені метадані додатків для охорони здоров’я, онлайн-банкінгу чи навігаційних сервісів.

Читайте також:  Байден відвідав Ірландію

Судовий позов у ​​Лейпцигу не вдався

Тим часом Федеральний адміністративний суд Лейпцига у четвер відхилив превентивну скаргу організації «Репортери без кордонів» (RSF) як неприйнятну. Поки стеження за повідомленнями Федеральної розвідувальної служби (BND) не було проведено, воно не може бути заборонено, ухвалив суд.

RSF висловила занепокоєння тим, що БНД може стежити, зокрема, за телефонами та комп’ютерами асоціації, оскільки асоціація контактувала з особами, які рухалися у середовищі екстремістських об’єднань та організацій у Німеччині та за кордоном. За даними суду, БНД оголосило, що використовуватиме можливість так званого спостереження за телекомунікаціями джерела. Тому організація подала превентивний позов щодо судової заборони.

На думку суддів, побоювання щодо стеження мають бути досить конкретними. В даному випадку справа була інакша. За їхніми словами, поки що є лише побоювання, звернення до превентивного правового захисту виключено. Суд також ухвалив, що асоціація має спочатку звернутися до BND, щоб дати йому можливість розглянути справу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я