Не вірте словам “репліка так само гарна, як оригінал” – підроблене взуття дуже небезпечне

17

Взуття – одна з тих груп підроблених товарів, яку в Латвії набувають найчастіше. Ще більш тривожним є той факт, що це друга за популярністю група підроблених товарів серед молоді, інформує директор Патентного відомства Агріс Баталаускіс.

Дані опублікованого у 2022 році дослідження Європейського бюро інтелектуальної власності (EUIPO) та Організації з економічного співробітництва та розвитку показали, що в Латвії майже кожна друга молода людина віком від 15 до 24 років минулого року свідомо набувала в інтернеті будь-якого підробленого товару. Щоправда, слід зазначити, що 37% опитаних молодих людей зробили висновок про те, що їм не вистачає знань про те, як розпізнати, чи є товар, що пропонується в інтернет-магазині, підробкою.

Тому Патентне відомство спільно з Митним управлінням Служби держдоходів продовжує проводити кампанію “Підроблена реальність”, мета якої інформувати про неминучі ризики, які можуть виникнути через придбання товарів сумнівного походження.

“Виробник оригінальних товарів відповідає за весь виробничий цикл і якість. Виробників контрафакту, у свою чергу, хвилює швидкий прибуток і відповідальність за якість продукту вони не несуть. здоров’ю покупців”, – каже Баталаускіс.

Це підтверджують дані дослідження, опублікованого навесні цього року Американською асоціацією виробників одягу та взуття (American Apparel & Footwear Association). Під час лабораторних перевірок було констатовано, що 17 із 47 перевірених підроблених продуктів не відповідають американським стандартам безпеки.

Може розвинутися деформація стопи

Сучасні люди в основному живуть у містах і в повсякденному житті в основному переміщаються тротуарами з твердим покриттям. Щоб не травмувати стопи та суглоби необхідно вибирати взуття, яке пом’якшує удари.

Брендове взуття дорожче, тому що для його виготовлення використовуються матеріали високої якості. Підроблене взуття зазвичай виробляють із матеріалів сумнівного походження та якості, воно також незручне, а також може сприяти деформації стоп та суглобів.

Читайте також:  Поради дбайливим батькам: як зробити дитинство дитини щасливою

“Одна з найважливіших функцій спортивного взуття – зменшення ризику травм завдяки покращеній амортизації, іншими словами, поглинання ударів, тому матеріал, з якого виготовляється підошва, відіграє ключову роль. Він повинен бути міцним, здатним еластично підлаштуватися під стопу конкретного власника. Виробники підробок, звичайно, не використовують сучасні технології та дорогі матеріали, тому в такому взутті підошва більш тонка і не захищає стопу від ударів”, – пояснює технічний ортопед ТОВ Tehniskā Ortopēdija та клініки Orto Агріс Брієдіс.

Він також додає, що у своїй практиці йому доводиться стикатися з тим, що люди обирають дешеве, неякісне взуття. Можна спостерігати, що деформація стопи, якщо така вже була, розвивається і люди мають реальний шанс з підробленого брендового взуття перевзутися в спеціальну ортопедичну.

“Особливо важливо подбати про те, щоб діти та молодь носили якісне взуття, тому що зростаюча стопа більше схильна до ризику деформації. Звичайно, люди різні. Є ті, кому від природи дано більше фізичних ресурсів і з їхніми стопами відношення підробленого взуття в короткостроковій перспективі нічого страшного не трапиться, проте є і більшість тих, у кого викривлення стопи проявляється майже відразу. Порушення постави також може розвинутися внаслідок носіння неякісного взуття”, – попереджає фахівець.

На що звернути увагу, купуючи подарунки на свята?

“З наближенням Різдва та Нового року багато хто з нас шукає подарунки в інтернеті, тому потрібно бути уважними та критично підходити до інформації про товар, вказаний на інтернет-сторінці, в соцмережах чи іншій торговій платформі”, – нагадує Баталаускіс.

При виборі товару в інтернеті потрібно насамперед звернути увагу на якість сторінки. На сторінках торговців підробками часто бувають помилки або граматичні помилки, низька якість ілюстрацій, у тому числі погана роздільна здатність фотографій. Перш ніж щось замовити, потрібно також з’ясувати якісь гарантії повернення товару та грошей, а також чи є у разі необхідності можливість зв’язатися з клієнтським сервісом.

Читайте також:  Поради, що робити, якщо в аптеці немає потрібних вам ліків

Особливу обережність слід виявляти і під час шопінгу на порталах оголошень. Їх часто використовують люди, які розповсюджують підробки. Отримати повернення грошей від таких продавців дуже важко.

“Не вірте твердженням продавців підробок про те, що “репліка так само хороша як оригінал”. Підробка залишається підробкою, якими б красивими іноземними словами її не позначали”, – каже Баталаускіс.

Ще один поширений прийом продавців підробок для залучення покупців – величезні знижки на товари класу люкс. Якщо є хоча б найменші сумніви, що товар не оригінальний, перевірте його, наприклад, за допомогою офіційного сайту виробника.

Патентне відомство спільно з Митним управлінням Служби держдоходів створило й інформаційний матеріал, який можна переглянути на YouTube. У ньому узагальнено інформацію про ознаки підробок.

Практичні рекомендації також розміщено на сайті кампанії “Підробна реальність” www.viltotarealitate.lv.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я