Не варто викидати: рецепти від багатьох хвороб із мандаринової шкірки

37

У багатьох із нас запах мандаринів міцно асоціюється із передчуттям новорічного дива. Як виявилося, фітонциди, що містяться в шкірці помаранчевих фруктів, і ефірні олії не тільки дарують прекрасний настрій, а й допомагають боротися з масою хвороб.

У шкірці мандаринів міститься набагато більше вітамінів, ніж у м’якоті плоду. Тому кірки вважаються кориснішими для зміцнення імунітету, кажуть лікарі.

Чим корисна мандаринова шкірка

Проблеми з кишечником

При дисбактеріозі та здутті корисно додавати до страв сушену шкірку, перемелену в кавомолці. На одну порцію візьміть не більше ніж 1 ч. л.

Бронхіт

У цьому недузі слід залити 2 ст. л. подрібненої шкірки 1,5 л окропу, варити на слабкому вогні хвилин 5, потім настояти і приймати у підігрітому вигляді перед їжею по 0,5 скл. 3 рази на день.

Сухий кашель

Настоянка з мандаринової шкірки – відмінний засіб для розрідження та виведення мокротиння при сухому кашлі. Просто залийте 2 ст. л. подрібненої шкірки 1 склянку горілки та наполягайте протягом 7 днів. Після цього настій процідіть і вживайте по 20 крапель, розведених у невеликій кількості води, перед їжею тричі на день.

Застуда

Залийте жменю мандаринових шкірок окропом і подихайте парою. Мандаринові пари завдяки властивостям фітонцидів швидко знищать інфекцію. Процедуру можна проводити, якщо температура тіла не підвищена.

Грибкова поразка стоп

Просто натирайте нігті на ногах та пальці свіжою мандариновою шкіркою двічі на день. Грибок швидко зникне!

Підвищений тиск та аритмія

1 склянку свіжої шкірки мандарину слід залити 3 л окропу, потім довести до кипіння, зняти з вогню і трохи настоятися. Приймайте теплі ванни з настоєм мандаринового за годину до сну через день. Для лікувального ефекту 15 хвилин буде достатньо.

Читайте також:  Морепродукти при діабеті – плюси та мінуси. Скільки вуглеводів у креветках?

Крім того, за словами лікарів, мандаринова шкірка допомагає і діабетикам – її треба проварити без цукру та пити відвар у невеликих кількостях. При цьому краще мандаринові скоринки спочатку висушити і потім готувати з них відвар.

З мандаринових скорин можна також зробити цукати – проваривши їх у сиропі. Можна також зварити варення з мандаринових скоринок. Воно збереже корисні властивості і довго зберігатиметься. Сухі мандаринові кірки також можна використовувати як натуральний ароматизатор та приправу.

Однак безконтрольне вживання мандаринової шкірки може призвести до загострення:

  • гастриту;
  • виразки;
  • холециститу;
  • цукровий діабет.

Також кірки мандаринок можуть підняти кислотність шлунка та спричинити алергію.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я