На шкоду здоров’ю: 5 поширених помилок під час приготування шашлику

61

Помилки при приготуванні м’яса на грилі становлять певні ризики для здоров’я через вплив високих рівнів канцерогенних сполук, таких як гетероциклічні аміни (HCA). Вони утворюються в м’язовій тканині за впливу високих температур.

HCA тісно пов’язані з раком шлунка та товстої кишки, вони також ушкоджують ДНК і підвищують ризик раку грудей, печінки, легень, простати та шкіри. Однак вміст цих речовин можна мінімізувати, якщо уникати таких помилок під час приготування їжі на грилі, пише ресурс Dr. Axe.

Магазинні маринади

Якщо правильно маринувати м’ясо, можна значно знизити рівень канцерогенних сполук, що утворюються під час смаження.

У більшості магазинних маринадів багато цукру чи кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози. Це два інгредієнти, які роблять гриль шкідливішим.

Згадані складові, а також мед підвищують можливість обвуглювання, підвищуючи вплив канцерогенів.

Краще вибирати маринади на основі оцту або лимонного соку, які багаті на трави та спеції, включаючи розмарин, що нейтралізує канцероген.

Експерименти виявили, що маринад теріяку знижує рівень канцерогенних НСА на 67%, маринад з куркумою та часнику – на 50%, пише Styler.

Солодкі маринади можуть фактично потроїти рівень HCA.

Фабричне м’ясо

Приготування м’яса, вирощеного на фабричних фермах є найбільшою помилкою. Справа в тому, що у таких господарствах тваринам часто дають ліки. Наприклад, препарати такі, як івермектин (проти глистів), флуніксин (нестероїдний протизапальний препарат), пеніцилін та ципрофлоксацин (антибіотики).

Деякі з цих засобів пов’язані з неврологічними впливами, алергічними реакціями та пошкодженням нирок у людей. Високі температури під час приготування м’яса не завжди нейтралізують ці ліки, а в деяких випадках можуть зробити їх ще більш токсичними.

Завертаєте гриль у фольгу

Загортання картоплі (або навіть риби) у алюмінієву фольгу зі шматочком олії – це швидкий та простий спосіб приготування на грилі. Проблема в тому, що цей матеріал вилуговується під впливом високих температур.

Читайте також:  Як використовувати прострочений антисептик для рук: 4 корисні ідеї

Це може шкодити здоров’ю, оскільки між алюмінієм та деменцією існує зв’язок.

Використовуєте антипригарні аксесуари

Аксесуари для гриля з антипригарним покриттям – грати, лопатки, сковороди та килимки – зручні, тому що полегшують збирання. Але перфтороктанові хімікати та інші схожі сполуки, які зазвичай містяться в антипригарному посуді, пов’язують з ожирінням, аномальним рівнем гормонів щитовидної залози та токсичністю для мозку, печінки, простати та нирок.

Тому експерти радять відмовитись від використання таких аксесуарів, а краще брати ті, що не мають хімічного покриття.

Не вмієте готувати заздалегідь

Американський інститут дослідження раку рекомендує попередньо приготувати м’ясо, перш ніж викладати його на грилі. Це допомагає зменшити “краплі” на грилі, які перетворюються на дим, повний канцерогенних поліциклічних ароматичних вуглеводнів.

Часткове приготування м’яса на плиті або духовці, а потім переміщення його на гарячий гриль допомагає знизити рівень цих канцерогенів.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я