Мінфін США попередив про катастрофу

36
Мінфін США попередив про катастрофу: У суперечці про можливий дефолт США міністр фінансів США Джанет Йеллен звернулася до Конгресу США із закликом терміново підвищити стелю боргу «якнайшвидше». Напередодні триденної наради міністрів фінансів країн «Великої сімки», що входять до групи провідних західних промислово розвинених країн, що проходить у Ніїгаті, Японія, Йєллен попередила про «економічну та фінансову катастрофу» внаслідок дефолту США 1 червня. Це “викличе глобальний спад”, який, ймовірно, відкине світ далеко назад, сказала Йеллен на прес-конференції.

Навіть «безрозсудний підхід» до цієї можливості загрожує серйозними економічними витратами, сказала Йеллен, посилаючись на протидію республіканців у Конгресі. “Дефолт відверто немислимий”, – сказала Йеллен. “Америка ніколи не повинна оголошувати дефолт”. Це серйозно підірве економіку США та світової економіки». Бюджетна суперечка між демократами та республіканцями в США затьмарює консультації G7, в яких, як очікується, візьме участь і міністр фінансів Крістіан Лінднер (СвДП) у Японії.

У США парламент встановлює стелю боргу та визначає, скільки грошей може зайняти уряд. Нині цей ліміт становить близько 31,4 трильйона доларів США (близько 28,6 трильйона євро). Тим часом ця стеля боргу досягнута, і Казначейство США змушене використовувати резерви капіталу – тому що США тепер не можуть брати нові борги для оплати своїх рахунків. Президент США Джо Байден потребує того, щоб республіканці підняли стелю. Однак республіканці виступають проти підвищення без суттєвого скорочення деяких державних видатків.

Якщо рішення не знайдено, Байден навіть розглядає можливість відмови від поїздки до Японії наступного тижня для участі в саміті G7 з 19 по 21 травня. “Це можливо, але малоймовірно”, – сказав президент США. Він залишиться у Вашингтоні, поки «це питання не буде вирішено».

Читайте також:  Поліція Південної Кореї вибачається за тисняву в Сеулі

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я