Король вітає вибачення за рабство

39

Голландський король Віллем-Олександр приєднався до уряду своєї країни і вибачився за рабство в колоніальну епоху. Нелюдське поводження, яке піддавалися чоловікам, жінкам і дітям у колишніх колоніях королівства, більше не є нічиєю провиною, сказав він у своєму різдвяному зверненні в неділю. «Але чесно глянувши в обличчя нашому спільному минулому та визнавши злочин проти людства, яким було рабство, ми створюємо основу для спільного майбутнього».

Прем’єр-міністр Марк Рютте вибачився перед своєю країною за злочини в заяві уряду 19 грудня – приблизно через 150 років після офіційного припинення рабства в голландських колоніях. Наслідки цього є і сьогодні. На той час у Нідерландах у рабстві було приблизно 600 000 чоловік. Вони були однією з останніх країн Європи, які офіційно скасували рабство 1 липня 1863 року.

Уряд у Гаазі тепер хоче працювати разом із нащадками рабів, щоб примиритися із стражданнями. 2023 оголошено Роком пам’яті. Віллем-Олександр оголосив, що королівська сім’я візьме у цьому активну участь. Сьогодні важливо виступити проти всіх форм дискримінації, експлуатації та несправедливості.

Читайте також:  Беттіна Мартін вирушила до канадського Галіфаксу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я