Каспар, який чекає на свою Олівію: чоловіки теж стають жертвами шахраїв

57

Романтичні афери за своєю суттю дуже схожі на інвестиційне шахрайство: і в тому, і в іншому випадку люди охоче розлучаються з грошима, причому це може відбуватися протягом досить довгого часу і викрадають значні суми. У статистиці Асоціації фінансової галузі немає окремої графи “романтичні афери”, але кількість таких історій, ідентифікованих банком SEB, торік подвоїлася.

“Головна проблема в тому, що цей вид шахрайства важко розпізнати і запобігти. До того ж, самі постраждалі не звертаються ні до поліції, ні до банку. Причому навіть якщо банк завдяки своїм системам запобігання шахрайству виявляє можливу романтичну аферу і намагається попередити про це клієнта, той найчастіше вперто заперечує факт шахрайства і наполягає на виконанні платіжного доручення.Результат: серце в людини розбите, гроші – втрачені.Цей феномен можна пояснити саме прихильністю жертви до нового “об’єкту любові”, тобто – романтичними почуттями.

Друга поширена проблема романтичних афер – щоб допомогти “коханим” жертви шахрайства не лише витрачають власні гроші, а й беруть у борг, і в результаті не лише втрачають свої кошти, а й змушені погашати взятий кредит та відсотки”, – каже керівник відділу безпеки банку SEB Марцис Пелцис.

Схема романтичної афери залишається незмінною: шахраї знайомляться з потенційною жертвою в соціальних мережах і на сайтах знайомств, наприклад, у Facebook, Tinder, Badoo, Instagram, після чого продовжують спілкуватися електронною поштою або в месенджерах – WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Viber та і т.д. Спілкування триває щонайменше тиждень, а часто довше, – шахрай втирається у довіру до жертви. І головне, особистої зустрічі не відбувається, спілкування ведеться лише після листування, і в тому числі жертві надсилають фотографії, які дуже схожі на правду. У підсумку, за сукупністю всього, у жертви складається враження, що цей співрозмовник чи співрозмовниця, з якими не було жодної зустрічі у реальному житті, – дуже близька людина.

Читайте також:  Готуємо придане для малюка: які засоби гігієни та медикаменти покласти в нього

Легенди, які складають себе шахраї, обмежені лише їх уявою. Практика показує, що найчастіше вони видають себе за агентів спецслужб, інженерів, які будують секретний об’єкт десь далеко від батьківщини, військових лікарів, які потрапили в полон іноземних дипломатів чи красунь, готових змінити своє життя. Шахрай втирається в довіру до жертви, створюючи відчуття, що він чи вона – єдина у світі людина, здатна врятувати коханого (або кохану) від нещастей, що випали на його (або її) частку, – з тим, щоб, подолавши всі труднощі, бути, нарешті разом.

Приклад із життя: “Каспар, який чекає на свою Олівію”

Розповідає керівник відділу безпеки банку SEB Марцис Пелцис: “Існує думка, що жертвами романтичної афери можуть стати лише жінки. Але в житті всяке буває. Ось реальний приклад із нашої практики. Каспар (усі імена змінені) познайомився в інтернеті з Олівією. Вона – красуня До того ж дівчина з цікавою роботою: ні багато ні мало, служить в американській армії, в спецпідрозділі в Ємені.Зрозуміло, що Олівія з нетерпінням чекає на зустріч зі своїм коханим. І в цій нелегкій справі їй допомагає посередник з Кіпру – Даніель, Каспар теж горить бажанням допомогти коханій, адже тільки так можна наблизити мить щасливої ​​зустрічі. Для цього Каспар бере “швидкі кредити” і готує платіжні доручення: два платежі на Кіпр – 1900 євро та 1050 євро, – з позначкою “допомога сім’ї”. Ці платежі клієнтів та здалися банку підозрілими, оскільки досі той ніколи не надсилав зі свого банківського рахунку гроші на Кіпр. Каспар пояснив: гроші потрібно відправити, щоб його подруга прилетіла до Латвії. А Даніель – це посередник, який допомагає подрузі з оформленням документів, із ним теж треба розрахуватися. Як підтвердження Каспар навіть надіслав банку службове посвідчення Олівії. Чи варто говорити, що це “посвідчення” виявилося дуже грубим підробленням – фото з інтернету, різні шрифти, фальшивий друк… Після того, як банк відмовився виконати ці платежі, Каспар зняв гроші з рахунку. Він кілька разів намагався переказати великі суми на рахунки в кіпрських банках, але щоразу отримував відмову – надто підозрілі платежі. Однак Каспар продовжив брати “швидкі кредити” та знімати з рахунку готівку. Швидше за все, він знайшов спосіб відправити гроші на Кіпр, і, можливо, досі залишається у пастці шахраїв.

Читайте також:  Десятки штатів США подали до суду на компанію Meta

Як уберегтися від “романтичних” шахраїв

  • Будьте критичними та ставте запитання.
  • Будьте обережні, якщо невдовзі після знайомства вас просять про фінансову підтримку.
  • Ніколи не розголошуйте третім особам конфіденційну інформацію – персональні дані, дані банківських карток, інформацію для доступу до інтернет-банку.
  • Не дозволяйте нікому дистанційно підключатися до свого комп’ютера та смартфона.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я