Інспектор ВМС не вважає дебати про заклик абсурдними

13

Як і приватні компанії та державні роботодавці, Бундесвер також відчуває занепокоєння з приводу нових рекрутів. Чи слід знову запровадити обов’язковий військовий обов’язок?

Інспектор ВМС не вважає дебати про заклик абсурдними

Дискусія про можливе повернення обов’язкової військової служби в Німеччині не є примарною, на думку військово-морського інспектора Яна Крістіана Каака. Він завжди був прихильником обов’язкової військової служби і був натхненний цим під час більш ніж дворічного перебування в Норвегії, сказав віце-адмірал Deutsche Presse-Agentur.

«Я вважаю, що нація, якій також необхідно стати більш стійкою в ці часи, краще розумітиме, якщо ми спілкуватимемося з солдатами», – сказав Каак.

У Норвегії, сказав він, усі молоді чоловіки та жінки проходять службу в армії. Це близько 70 тисяч на рік. За його словами, збройні сили визначають, скільки людей вони хочуть прийняти, а це близько 15 тисяч на рік. «У той час як тут обговорюється лише питання про те, як нам розмістити 200 тисяч молодих людей. Із цим можна впоратися по-іншому». У Норвегії ніхто не говорить про військову юстицію. За його словами, здебільшого всі згодні з тим, що ці молоді люди можуть хоч раз у житті зробити щось для держави.

З 2019 до 2021 року Каак був командувачем Об’єднаного центру бойових дій НАТО в Ставангері, Норвегія. Що стосується людських ресурсів бундесверу, він сказав: «Я твердо переконаний, що у зв’язку з очікуваним демографічним розвитком ми маємо розширити базу тих, кого ми можемо прийняти на службу. Справа в тому, що раніше ми набирали 70 відсотків наших довгострокових призовників із обов’язкової військової служби».

Міністр оборони Борис Пісторіус (СДПН) нещодавно назвав призупинення обов’язкової військової служби чорно-жовтим федеральним урядом у 2011 році помилкою. Лідер СвДП Крістіан Лінднер відкинув будь-яку дискусію щодо повернення обов’язкової військової служби та говорив про примарну дискусію.

Читайте також:  Генерал бундесверу вважає, що у Києва складна ситуація

«Один спеціальний фонд не виправить ситуацію»

Каак також прокоментував фінансові рамкові умови для Бундесверу. Без значного збільшення оборонного бюджету ці завдання не можна вирішити. Купівля великомасштабної системи озброєнь через спеціальний фонд у 100 мільярдів євро, запущений минулого року, була важливою, але її також потрібно було експлуатувати. Для цього необхідно збільшити статтю 14, сказав він. “Якщо збільшення оборонного бюджету не відбудеться, то спеціальний фонд буде паліативною мірою”, – попередив Каак.

Тільки спеціальний фонд та збільшення бюджету дадуть загальну картину для досягнення бажаної мети у два відсотки від валового внутрішнього продукту – країни НАТО поставили собі за мету збільшити свої витрати на оборону приблизно до двох відсотків від економічного виробництва у мирний час. «Один спеціальний фонд не допоможе, – каже Каак. За його словами, також необхідні швидкі рішення щодо виділення коштів на дослідження, щоб можна було розробляти майбутні системи озброєнь.

Він сказав, що очікує збільшення статті оборонного бюджету, на яку наразі виділяється близько 50 млрд євро на рік. “І ми робимо наші проекти водонепроникними, щоб вони були готові до негайної реалізації, коли з’являться кошти”, – сказав інспектор ВМС, який перебуває на своїй посаді близько року. За його словами, із первісного списку спеціальних фондів деякі проекти на флоті були поставлені в чергу. «Я уявляв це інакше».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я