Держсекретар США відвідав Ізраїль та Палестину

51

Мета поїздки – сприяти деескалації відносин між ізраїльтянами та палестинцями. Сигнали, які надсилають США Тегерану, не мають ефекту.

Держсекретар США відвідав Ізраїль та Палестину

На тлі нової хвилі насильства на Близькому Сході держсекретар США Ентоні Блінкен відвідує Ізраїль і палестинські території. В Ізраїлі на порядку денному переговори з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху та міністром закордонних справ Елі Коеном. Вони обговорять зростаючу інтеграцію Ізраїлю до регіону та його відносини з палестинцями. Іран також, ймовірно, стане однією із центральних тем.

Завтра в Рамаллі Блінкен зустрінеться із президентом Палестини Махмудом Аббасом. Мета візиту до регіону – деескалація. Ізраїль проводить жорстку політику після найстрашнішого нападу палестинців за останні 15 років. США однозначно засудили напад на відвідувачів синагоги у Східному Єрусалимі, внаслідок якого загинули семеро людей.

Блінкен критикує політику врегулювання

Учора Нетаньяху оголосив про нові заходи проти нападників та їхніх сімей. Він також говорив про зміцнення ізраїльського поселенського проекту. Проте нещодавно Блінкен недвозначно критикував поселенську політику Ізраїлю на окупованому Західному березі.

Ізраїльський уряд – найультраправіший із тих, що будь-коли існували в країні – перебуває при владі всього місяць. З того часу конфлікт із палестинцями знову небезпечно загострився. Проте хвиля насильства почалася ще під час перебування при владі ліберальнішого попереднього уряду серією нападів.

Теми обговорення Блінкена в Ізраїлі, ймовірно, включатимуть ядерну суперечку з Іраном. Уряд США не відкидає можливості воєнних дій, щоб зупинити Іран від придбання ядерної зброї. Блінкен сказав в інтерв’ю каналу Аль-Арабія в неділю, що “всі варіанти були на столі”. Відповідаючи на запитання, чи це військовий варіант, Блінкен не виключив його.

Байден: Напад «у крайньому випадку»

Але він також сказав, що кращим є дипломатичний шлях. Іран мав шанс повернутися до міжнародної ядерної угоди, але він її відкинув, сказав Блінкен. Вже влітку 2022 року президент США Джо Байден також не відкинув можливості нападу «в крайньому випадку».

Читайте також:  У Росії спрощено процедуру призову чоловіків на військову службу

Лише кілька днів тому США завершили великомасштабні військові навчання з Ізраїлем. За повідомленнями ЗМІ, це були найбільші військові навчання, які проводилися спільно Ізраїлем і США. Фоном для цього служить занепокоєння з приводу ядерної програми Ірану.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я