Генпрокурор вимагає від Нетаньяху звільнити міністрів

15

Призначення лідерів правої релігійної партії ШАС на посади міністра внутрішніх справ та міністра охорони здоров’я вищий суд Ізраїлю вважає недоречним. Як Нетаньягу відреагує на рішення суду?

Генпрокурор вимагає від Нетаньяху звільнити міністрів

Після рішення Верховного суду генеральний прокурор Ізраїлю вимагає від Нетаньяху підкоритися йому – він закликав лідера правих звільнити одного зі своїх найважливіших міністрів.

«Нетаньяху має підкоритися історичному рішенню суду та зняти з посад міністра внутрішніх справ та міністра охорони здоров’я Ар’є Дері», написала Галі Бахарав-Міара у листі, опублікованому в четвер, повідомляють ЗМІ.

Верховний суд оголосив призначення лідера суто релігійної партії ШАС на посаду міністра «недоречним». Судді ґрунтували своє рішення на неодноразових судимостях Дері. Крім того, вони послалися на те, що Дері запевнив суд у 2021 році під час процесу у справі про ухилення від сплати податків, що піде з політики. Нетаньяху поки що офіційно не відреагував на вирок. Це розглядається як серйозний удар по новому праворелігійному уряду.

Партія ШАС вимагає зберегти Дері

Призначення Дері було ключовою вимогою партії ШАС на коаліційних переговорах із Нетаньяху. Члени партії вже пригрозили вийти з уряду, якщо Дері втратить свою посаду. Партія займає 11 із 64 місць у правлячій коаліції в парламенті. Для того, щоб Дері став міністром, незважаючи на його судимості, нова коаліція спеціально внесла поправку про це до закону.

Існує побоювання, що цей вердикт суду може ще більше розпалити в Ізраїлі суперечку щодо реформи судової системи. Новий міністр юстиції Ярів Левін заявив, що він “зробить все необхідне, щоб виправити помилку проти Дері”. Кілька тижнів тому він уже представив плани щодо навмисного послаблення Верховного суду. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці на протести проти цих планів.

Читайте також:  Число піратських нападів у Світовому океані зросло

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я