Філіппіни звинувачують Китай у лазерній атаці

49

Протягом тривалого часу у Південно-Китайському морі неодноразово відбувалися інциденти, пов’язані з територіальними суперечками. Тепер Філіппіни вбачають загрозу своїй «безпеці як державі».

 

Філіппіни звинувачують Китай у лазерній атаці

Філіппіни звинувачують Китай у лазерній атаці на один із своїх кораблів берегової оборони у Південно-Китайському морі. У вівторок міністерство закордонних справ направило офіційний протест до посольства Китаю в Манілі. Дії китайської берегової охорони становили «загрозу суверенітету та безпеці Філіппін як держави», йдеться у документі.

Деякі члени екіпажу судна BRP Malapascua були тимчасово засліплені лазерним променем, повідомила берегова охорона у понеділок. У ньому йшлося про «кричущу зневагу» суверенними правами Філіппін». За даними, інцидент стався 6 лютого в районі мілини Другий Томас. Затоплений риф є частиною островів Спратлі. Транспортний корабель часів Другої світової війни, що сів на мілину, використовується філіппінськими військовими як форпост.

Китай претендує на весь стратегічно важливий архіпелаг, а Бруней, Малайзія та Філіппіни – частина островів. На багатьох колись безлюдних островах розташовані військові гарнізони.

Китай ігнорує постанову 2016 року

«Малапаскуа» супроводжував корабель ВМС Філіппін, який мав доставити на аванпост продовольство, запаси та новий персонал. Внаслідок застосування лазера корабель був змушений покинути цей район.

Представник Міністерства закордонних справ Терезіта Даза сказала, що інцидент стався лише через місяць після того, як президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший відвідав Пекін. З цієї нагоди Маркос-молодший та президент Китаю Сі Цзіньпін домовилися «регулювати морські розбіжності за допомогою дипломатії та діалогу, не вдаючись до насильства та залякування».

У Південно-Китайському морі продовжують відбуватися інциденти через територіальні суперечки. Китай претендує на 80% багатої на ресурси морської акваторії з важливими судноплавними шляхами. Міжнародний арбітражний суд у Гаазі відхилив претензії у 2016 році. Пекін ігнорує цю постанову.

Читайте також:  Екс-лідера FPÖ Штраха виправдано у справі про корупцію

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я