Федеральний президент очікується у Золінгені

18

З нагоди 30-х роковин расистського підпалу в Золінгені федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр очікується в місті цього понеділка. Прем’єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Хендрік Вюст (ХДС), інші керівники уряду землі та голова парламенту землі Андре Купер також підтвердили свою присутність. Від імені Туреччини виступить заступник міністра закордонних справ Ясін Екрем Серім.

30 років тому, 29 травня 1993 року, п’ять турецьких дівчат і жінок загинули внаслідок підпалу будинку сім’ї Генч правими радикалами: Сайме Генч (4 роки), Хюлья Генч (9 років), Гюлюстан Озтюрк (12 років), Хатідже Генч (18 років) ) та Гюрсюн Інче (27 років). Цей напад вважається одним із найсерйозніших злочинів на ґрунті расизму в історії Федеративної Республіки.

Злочинців давно звільнено з в’язниці

Фотографії згорілого будинку сім’ї Генч обійшли весь світ 1993 року. Руїни після пожежі вже давно знесені. Проміжок заповнюють великі каштанові дерева. Незабаром після злочину було заарештовано чотирьох молодих людей із Золінгена у віці від 16 до 23 років. Вони належали до правого руху та були засуджені за вбивство у 1995 році. Вони вже давно звільнені із в’язниці.

У п’ятницю парламент землі Північний Рейн-Вестфалія вже вшанував пам’ять жертв підпалу хвилиною мовчання. Прем’єр-міністр Хендрік Вюст (ХДС) та лідери парламентських партій СДПН, «зелених» і ВДП подякували сім’ї Генч за те, що вони залишилися в Німеччині, і за їхнє прагнення до примирення.

Федеральний хрест «За заслуги» для Мевлюда Генча

Торік у жовтні померла Мевлюде Генч. Після нападу вона закликала до спокою та неодноразово нагадувала людям, що ненависть має бути зупинена. Пізніше вона була нагороджена Федеральним хрестом “За заслуги” за свою самовідданість. Кілька днів тому її син Каліл та його дружина Хатідже Генч оголосили, що вони продовжать зусилля своїх матері та свекрухи.

Читайте також:  "Все більше інтелектуалів покинуть Туреччину"

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я