Естонія закликала ЄС надати Україні більше допомоги

21

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна звернувся з чітким закликом до країн ЄС, наголосивши на важливості відбиття російської атаки для свободи всієї Європи.

 

Естонія закликала ЄС надати Україні більше допомоги

Естонія закликала ЄС, а саме такі держави Німеччину, Францію та Італію виділити значно більше грошей на підтримку України.

Мета має полягати у досягненні 1% від валового внутрішнього продукту на допомогу воюючій країні, сказав міністр закордонних справ Маргус Цахкна в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur на полях дводенної зустрічі ЄС у Швеції. За його словами, в Естонії цей показник перевищує 1%, хоча це не така велика країна. “Ми знаємо, що це можливо”, – сказав він.

Фоном для висловлювань Цахкна послужили цифри, згідно з якими такі країни, як Німеччина, є одними з лідерів військової, фінансової та гуманітарної підтримки України лише в абсолютному вираженні. Згідно з розрахунками Кільського інституту світової економіки, обіцяна Німеччиною двостороння допомога у розмірі 7,4 мільярда євро становила лише 0,2 % ВВП. Франція та Італія були ще нижчими – менше 0,1 %.

Важливість оборони для свободи

Коментуючи своє звернення, Цахкна наголосив на важливості відображення російської атаки для свободи, незалежності та безпеки у всій Європі. «Українці борються за нас», – наголосив він.

За даними IfW, останнім часом лідерами за рівнем підтримки були Латвія та Естонія з показниками близько 1,2 та 1,1 % відповідно. За ними йдуть Литва з 0,9%, Польща з 0,6% та Нідерланди з 0,5%. США, підтримка яких становила еквівалент 71,3 мільярда євро, у перші дванадцять місяців агресивної війни Росії мали показник ВВП 0,4 %.

Очікується, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь у зустрічі ЄС у столиці Швеції Стокгольмі цієї суботи. Тим часом президент України Володимир Зеленський хотів зустрітися з президентом Серджо Маттареллою в Римі. Було незрозуміло, чи поїде президент України після цього до Німеччини. У неділю Зеленському буде вручено престижну премію Карла Великого в Аахені.

Читайте також:  Війна в Україні 5 грудня

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я