Ердоган погодиться з результатами виборів

26

У неділю у Туреччині відбудуться вибори. Лідер опозиції Кемаль Кілічдароглу лідирує у більшості опитувань.

 

Ердоган погодиться з результатами виборів

За день до виборів у Туреччині президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що ухвалить результати голосування, навіть якщо програє. «У Туреччині ми приходимо до влади демократичним шляхом», – сказав він у п’ятницю ввечері у Стамбулі. Якщо в неділю народ ухвалить рішення проти нього, Ердоган погодиться з результатами і зробить те, що вимагає демократія.

Однак Ердоган додав, що розраховує бути обраним на новий термін і що він та його альянс також отримають більшість у парламенті із 600 депутатами. Альянс ісламсько-консервативної AKP Ердогана, ультранаціоналістичної MHP та дрібніших правих та ісламістських партій «поважатиме будь-який результат, отриманий із виборчих скриньок», додав він.

У неділю в Туреччині відбудуться вибори президента та парламенту. Лідер опозиції Кемаль Кілічдароглу лідирує за результатами більшості опитувань, і перегони проходять на рівних. Спостерігачі побоюються, що Ердоган може спробувати оскаржити результати, якщо результати виборів між опонентами будуть майже рівними. Наприклад, 2019 року його партія анулювала результати виборів мера Стамбула після перемоги опозиції.

Ердоган є президентом з 2014 року, а після введення президентської системи в 2018 році має більшу владу, ніж будь-коли раніше. Він може приймати рішення, оминаючи парламент. Критики побоюються, що країна з населенням близько 85 мільйонів може повністю скотитися до автократії, якщо Ердоган знову переможе. Опозиція хоче повернутися до парламентської системи.

Читайте також:  "Зелений" політик хоче брати участь у виборах до ЄС

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я