Дострокові вибори у Туреччині 14 травня

24

Через два місяці туркам належить обрати новий парламент і нового президента. Після руйнівної катастрофи, викликаної землетрусом, різка критика зазнала управління кризою з боку уряду.

Указ Ердогана: дострокові вибори у Туреччині 14 травня

Парламентські та президентські вибори у Туреччині відбудуться 14 травня. Президент Реджеп Тайіп Ердоган підписав відповідний указ у п’ятницю, а невдовзі після цього виборчий орган підтвердив дату. Таким чином, вибори відбудуться лише через три місяці після руйнівних землетрусів, внаслідок яких лише в Туреччині загинуло понад 47 000 людей і багато хто залишився без даху над головою.

Вибори мали відбутися у червні, але Ердоган вже переносив дату у січні. На тлі руйнівних землетрусів не можна гаяти час, сказав Ердоган, який хоче знову балотуватися. Однак питання про те, чи має законне право балотуватися знову, є дуже спірним. Згідно з турецькою конституцією, дострокові вибори можуть бути призначені або більшістю 60 відсотків у парламенті, або указом президента.

Як інші причини нової дати Ердоган назвав збіг з головним сезоном паломництва мусульман у Мекку та з іспитами в університетах. Але спостерігачі також припускають, що 69-річний Ердоган переносить вибори на пізніший термін, щоб передвиборчі подарунки, такі як подвоєння мінімальної заробітної плати, не зійшли нанівець на тлі сильної інфляції. Після сильних землетрусів, що сталися місяць тому, уряду також довелося зіткнутися з різкою критикою на його антикризові заходи.

Поки що є один супротивник

Для Ердогана, який перебуває при владі вже 20 років, голосування, ймовірно, стане найскладнішим у його кар’єрі, і не лише через наслідки землетрусу. Його рейтинги в опитуваннях вже деякий час перебувають на спаді. Водночас окремі опозиційні партії не можуть об’єднати явну більшість.

Читайте також:  Дорожня аварія із 40 загиблими

Один претендент уже визначений: Кемаль Кілічдароглу з опозиційної партії CHP, яка набрала найбільшу кількість голосів, вступить у гонку як об’єднаний кандидат від альянсу шести партій.

Після президентського указу виборчий орган опублікував розклад на період до голосування. У регіонах, які постраждали від землетрусів, наразі проводиться оцінка стану інфраструктури, повідомив агентству dpa Мехмет Рюстю Тірьякі, член YSK від прокурдської партії HDP.

Складні умови у зоні землетрусу

За даними уряду, 230 000 будівель було зруйновано або приведено в непридатність внаслідок землетрусів. Понад три мільйони людей було евакуйовано з регіону, щонайменше 1,5 мільйона живуть у наметах. Тирьякі сказав, що шкільні двори мали бути використані для проведення виборів.

HDP, нині друга за силою опозиційна партія у парламенті, не входить до альянсу, але обіцяла підтримати Кілічдароглу. У минулому саме голоси курдських виборців, які становлять більшість у партії, наприклад, вирішували перемогу чи поразку.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я