Десятки людей загинули після вибухів у Сомалі

21

Вибухи пролунали на багатолюдній вулиці, де на той момент перебувало багато людей та автомобілів.

Десятки людей загинули після вибухів

За словами поліції та свідків, біля міністерства освіти в столиці країни Могадішо 29 жовтня пролунали два потужні вибухи. Десятки людей загинули після вибухів, також вибило вікна довколишніх будівель. Невідомі підірвали два автомобілі, начинені вибухівкою.

Десятки людей загинули після вибухів, жодне угруповання відповідальність на себе не взяло

“Два вибухи майже одночасно прогриміло в районі дороги Зобе, є десятки жертв і постраждалих”, – повідомив представник поліції Сомалі Садик Дудіше. За словами офіцера поліції Ібрагіма Мохаммеда, на територію міністерства в’їхав автомобіль, начинений вибухівкою. Далі свідки почули гучний вибух.

Десятки людей загинули після вибухів у Сомалі, поки невідомо, хто вчинив теракт.  Фото: Venera Salman/shutterstock.com

“Через кілька хвилин у тому ж районі пролунав ще один вибух”, – розповів він. Абдірахман Ісе, місцевий житель, сказав, що на дорозі було багато автомобілів та пішоходів. “Я бачив дим в районі міністерства та численні руйнування”, – підтвердив інший свідок.

Ніхто не взяв він відповідальність за напад. Проте все вказує на те, що в терактах винне ісламістське угруповання «Аш-Шабаб». Вона залишається потужною силою в неспокійній країні Африканського Рогу, незважаючи на всі зусилля щодо її знищення.

Ісламістське угруповання «Аш-Шабаб» винне у численних терактах

Джихадисти вже близько 15 років прагнуть повалити уряд у Могадішо, який спирається на підтримку іноземних держав.

Бойовиків угруповання вигнали зі столиці у 2011 році. Проте «Аш-Шабаб», як і раніше, контролює ділянки сільської місцевості. Ісламісти завдають смертельних ударів по цивільним та військовим цілям.

Бойовики використовують насильство для збирання грошей з населення на території, яка перебуває під їх контролем. Угруповання взяло на себе відповідальність за напад на готель у портовому місті Кісмайо. Внаслідок цього теракту загинули дев’ятеро людей і ще 47 отримали поранення.

Читайте також:  Баварія хоче скасувати пільгу для громадян на світлофори через Бундесрат

Жителі Сомалі страждають від посухи та джихадистів

У серпні бойовики більше за добу атакували популярний готель «Хайат» у Могадішо. Вони застосували вогнепальну зброю та бомби. Внаслідок нападу 21 особа загинула та 117 отримали поранення.

Президент Сомалі Хасан Шейх Мохамуд після серпневої атаки поклявся вести «тотальну війну» з ісламістами. У вересні він закликав громадян триматися подалі від районів, контрольованих джихадистами. Президент заявив, що збройні сили та ополчення посилюють наступ на них.

Люди у Сомалі роками страждають від посухи.  Фото: sntes/shutterstock.com

1 жовтня в результаті удару американо-сомалійського безпілотника було вбито одного з найвищих командирів бойовиків. Усього за кілька годин після того, як було оголошено про його смерть, після потрійного вибуху в місті Беледвейн загинули щонайменше 30 людей.

На додаток до насильства Сомалі, як і сусідні держави, страждає від найсильнішої більш ніж за 40 років посухи. У країні практично повністю знищено худобу та посіви.

Охоплена конфліктом нація вважається однією з найуразливіших до зміни клімату. Крім того, вона багато років бореться зі смертоносними атаками ісламізму.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я