Цибуля, срібло та оцет: 10 способів, як перевірити гриби на їстівність

787

Наближається грибний сезон. Існує кілька методів визначення отруйності грибів, але жоден із них не буде на всі 100% достовірним. Діяти треба обережно, щоб не стати жертвою отруєння. Як визначити отруйні гриби? Якими засобами можна скористатися?

Є кілька застережень, яких потрібно дотримуватися при збиранні грибів:

  • смертельно небезпечні гриби належать до пластинчастого вигляду;
  • серед трубчастого підвиду грибів трапляються отруйні, але вони не смертельно небезпечні для людини;
  • сімейство мухоморів вважається найбільш отруйним. До нього відносяться всі види мухоморів та поганки. Ці різновиди відрізняються наявністю потовщення біля кореня ніжки та кільцем біля капелюшка;
  • у хвойних лісах опеньки не зустрічаються. Подібні на них особини в таких лісах є отруйними;
  • насторожити грибника повинен сильний неприємний запах технічного спирту, вживання таких екземплярів може призвести до неприємних наслідків;
  • якщо м’якоть гриба при розломі набуває червоного відтінку, то брати його не варто.

При найменших сумнівах у їстівності грибів краще не вживати їх у їжу, щоб унеможливити отруєння. Не треба також довіряти думці, що комахи уникають отруйних особин. Це не є надійною ознакою їстівності, пише Wday.

Відомо кілька варіантів перевірки їстівності грибів у процесі приготування. Найбільш популярними з них вважаються:

  • під час варіння потрібно покласти в каструлю якийсь срібний виріб. Якщо воно потемніє, то отруйні гриби. Це не є надійною перевіркою. Срібло може темніти від речовин, що виділяються та їстівними видами;
  • є думка, що додані під час готування цибуля та часник за наявності отруйних особин набудуть бурого відтінку. Відтінок може змінюватися і при дії неотруйних грибів;
  • для знезараження гриби кип’ятять в оцтово-сольовому розчині. Це не завжди може допомогти. Смертельно небезпечні поганки при використанні цього способу не стають менш отруйними.
Читайте також:  Чому не виходить худнути навіть при дотриманні правильного харчування?

Перевірка грибів на отруйність за допомогою молока також не є достовірною. Згортається молоко немає від наявності отрути, як від дії певних ферментів. Вони можуть бути присутніми і в їстівних екземплярах. Відповідно, не існує жодного гарантованого способу, як визначити отруйні гриби при варінні.

Щоб уникнути отруєнь та важких наслідків при збиранні грибів, потрібно бути вкрай обережним. При найменших сумнівах щодо їстівності не варто вживати їх у їжу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я