Чи можна відмовитися від російської пенсії та отримувати лише латвійську?

12

Хто може відмовитись від пенсії, яку виплачує Росія, щоб отримувати латвійську пенсію і для кого такої можливості не передбачено?

Якщо громадянину Росії призначено російську пенсію до 18 січня 2011 року (включно), він проживає в Латвії і досяг пенсійного віку, встановленого в Латвії (у 2023 році це 64 роки 6 місяців), то він може запросити перегляд пенсії відповідно до умов договору між Латвійською Республікою та Російською федерацією (РФ) про співробітництво в галузі соціального забезпечення та клопотати про призначення латвійської пенсії по старості.

У разі латвійська пенсія призначається за стаж роботи і прирівняні щодо нього періоди як у Латвії, і у Росії до 31 грудня 1990 року, і навіть за страховий стаж у Латвії після 1 січня 1991 року. У свою чергу, пенсія РФ розраховується лише за страховий стаж у РФ після 1 січня 1991 року.

Якщо російська пенсія призначена з 19 січня 2011 року і якщо громадянин РФ скористався можливістю вимагати пенсію за принципом громадянства, такий вибір є остаточним і перегляду не підлягає. Відповідно людина не може відмовитися від російської пенсії, щоб отримувати латвійську пенсію за весь період страхування. Однак, якщо страховий стаж у Латвії після 1 січня 2002 року становить не менше 15 років, то в цьому випадку людина має право на отримання латвійської пенсії за старістю на додаток до російської пенсії.

Більше відповідей на питання щодо законів і порядку в Латвії читайте тут.

.

Читайте також:  Допомога Україні: роль Держдепартаменту США

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я