Чому варто перестати втягувати живіт

89

“Втягніть живіт” – цю фразу ми чуємо постійно, коли мова заходить про те, як досягти гарної постави і стрункої фігури. Для багатьох людей підтягування м’язів преса стало автоматичним. Але, як виявилось, така звичка може призвести до неприємних наслідків для здоров’я.

Експерти розповіли про те, чому варто перестати втягувати живіт, навіть якщо це робить нас стрункими, пише портал Aussiedlerbote.de.

Адам Браунінг, мануальний терапевт із клініки Клівленда (Медіна, США), називає звичку постійно втягувати живіт синдромом пісочного годинника. «Ми хочемо, щоб нас сприймали як підтягнутих та здорових, тому прагнемо плоского живота, — каже Браунінг. — Але якщо робити це занадто часто, можна дійти до того, що анатомія людини фізично зміниться».

За словами Браунінга, при втягуванні живота насамперед задіяні верхні м’язи преса. Цей рух, коли ви намагаєтеся втягнути і максимально прибрати з очей геть усе зайве, є інтенсивнішим, ніж при звичайному диханні, зазначив він. Через це діафрагма рухається вгору, а чи не вниз, порушуючи свою природну функцію.

Живіт природним чином розширюється, коли ви дихаєте, але якщо ви стискаєте його і це змінює напрямок руху діафрагмального м’яза, то ефективність переносу кисню при диханні знижується на 30%. За словами клінічного доцента фізіотерапії в Університеті Мічиган-Флінт Джулі Вібе, це ускладнює глибокий вдих і досягнення «очищаючого, прекрасного» дихання, яке зберігає спокій.

Втягування живота створює додаткове навантаження на ключиці, перші ребра та нижню частину шиї, а також дисбаланс у м’яких тканинах м’язового каркасу, стверджує терапевт Адам Браунінг. Це може призвести до болів у шиї, плечах та спині. Навантаження на таз, у свою чергу, може погіршити проблему нетримання сечі.

Тому експерти радять не тримати м’язи преса у постійній напрузі. Хребет має природні вигини, тож нормально, якщо живіт трохи видається вперед, каже Браунінг. “Жінки можуть виглядати приголомшливо і без постійного втягування живота”, – доповнює експерт Джулі Вібе.

Читайте також:  Громадянина США вбили в Сирії: Байден попереджає

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я