Безалкогольне пиво за кермом: чи можна пити і скільки?

110

Багато хто помилково вважає, що у безалкогольному пиві 0% спирту, адже так пишуть на етикетках виробники. Через що водії думають, що, випивши, можна одразу сідати за кермо. Але повністю прибрати спирт під час виробництва безалкогольного пива неможливо.

Безалкогольне пиво зародилося в Америці 1919-го після введення “сухого закону”. Стаття у Конституції накладала заборону на продаж алкогольних напоїв, у складі яких спирту більше ніж 1,28%. Так виробники рятували своє фінансове становище, знижуючи вміст спирту у пиві. Коли 1933-го все ж таки легалізували напої із вмістом етанолу 3,2%, поправку до закону скасували. Але споживачі звикли вже до безалкогольного пива, його популярність підскочила в 70-х роках у Європі та Америці через технічний прогрес, в результаті якого багато хто встиг обзавестися автомобілями, пише Спорт Експрес.

Хімічний склад

Енергетична цінність безалкогольного пива – від 26 до 29 ккал на 100 г. Також у складі є цукру – 6,1 г на 100 мл та вуглеводи – 4,7 г на 100 г.

Цей напій містить вітаміни групи В, калій, кремній та магній.

Склад безалкогольного пива:

  • Вода
  • Етанол (спирт)
  • Мальтоза
  • Дріжджі
  • Хміль
  • Ячмінний або пшеничний солод

Деякі виробники як додаткові речовини додають харчові ароматизатори, фруктозу та барвники.

Процес виготовлення

Повністю прибрати спирт при виробництві безалкогольного пива неможливо, адже воно виробляється за тією ж схемою, що і просте, тільки на останньому етапі його або випаровують, або очищають через фільтр.

При температурі близько восьми градусів відбувається зброджування сусла дріжджами до 0,5% етилового спирту. Потім зброджування переривають або пастеризацією (нагрівання дріжджів на ранньому етапі, через який дріжджі гинуть, а бродіння зупиняється), або відфільтровування дріжджів, або захолодженням. Деякі виробники використовують спеціальні дріжджі, які спочатку не зброджують мальтозну патоку в етанол, вони переробляють компоненти сусла. Такий варіант досить рідкісний, тому що він набуває солодкого смаку, і зовсім не схожий на класичний.

Читайте також:  Завдяки чому японкам вдається "зберігати вічну молодість"

До сучасних, але дорогих способів одержання безалкогольного пива відносяться мембранні техніки. Які за рахунок фільтрів із дрібними мембранами прибирають алкоголь із напою. Через мембрани потрапляють нові молекули, які створюють однакову концентрацію спирту з обох боків. Даний фізико-хімічний процес відбувається безперервно, доки не вийде необхідний відсоток алкоголю. Плюс цього варіанта – пиво не проходить термообробку, тим самим зберігає агрегатний стан та смакоароматичні властивості.

Кому дозволено пити безалкогольне пиво

Дане пиво заборонено для вживання дітям, вагітним та годуючим. Насамперед через алкоголь у складі, нехай і в невеликій кількості. Також шкоди завдають ароматизатори та консерванти, які можуть спровокувати розвиток у плода вроджених аномалій. А для дітей алкоголь є токсичним.

Не рекомендовано пиво і при вживанні антибіотиків, оскільки спиртовмісні напої гальмують продукування організмом ферментів, необхідних для розщеплення антибіотиків. Як результат – знижується ефективність їх лікарських властивостей, а також уповільнюється виведення з організму антибіотика.

Чи можна пити за кермом?

Як правило, безалкогольне пиво містить трохи більше 0,5% спирту, тобто 2,25 мл (чайна ложка) чистого спирту. Зазначимо, що у квасі більше. Після вживання однієї банки безалкогольного пива кількість проміле у крові становитиме близько 0,04. Таким чином, вживання кількох пляшок не позбавить вас прав. Для порівняння – 0,3 проміле дорівнює випитим 50 г горілки, 200 г вина або 500 г пива на середнього чоловіка 80 кг.

Варто відзначити, що сп’яніння може виникнути навіть від вживання кисломолочних (кумис, сироватка) продуктів, цукерок з коньяком, ліків зі спиртом (сиропи), варення, перестиглих бананів і т.д.

Це важливо врахувати, якщо ви вживали безалкогольне пиво, за добу з’їли щось із цього списку, тоді рівень алкоголю в крові буде вищим, що може призвести до проблем із поліцією.

Читайте також:  3 продукти, які зарядять енергією в мороз

Наркологи вивели правило – після вживання безалкогольного пива зачекайте 15 хвилин, і тільки після цього можна сідати за кермо. За цей час вивітриться запах, і прилад уже не зможе побачити алкоголь. Це стосується однієї банку пива, якщо випили більше, то час, відповідно, необхідно збільшити. Кілька літрів – дві чи три години.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :